Антикорупционната комисия в парламента ще изслуша Цацаров следващата седмица

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева

Сотир ЦацаровПредседателят на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия на заседанието й идната седмица. За тогава вероятно ще бъде поканен и шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламем Тончев, който да говори за отнетия допуск до секретна информация на Цацаров.


Това са решили днес депутатите, съобщи пред "Дневник" председателят й Михал Камбарев. Тома Биков от ГЕРБ заяви, че управляващите крият Цацаров от изслушване и напусна заседанието на комисията. По думите на Камбарев още на миналото заседание депутатите са решили да извикат Цацаров, но до сряда тази седмица той не е отговорил на отправени от народните представители въпроси за дейността на антикорупционната комисия.


"Тази информация пристигна днес след заседанието, което значи, че следващата седмица ще извикаме Цацаров. Оттам произтича и второто решение на комисията от днес - да поканим и председателя на ДАНС за изслушване", заяви Камбарев.
Цацаров внесе оставката си в Народното събрание в началото на седмица с уточнението, че иска да бъде освободен от началото на март. Депутатите все още не са я гласували, а междувременно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови Цацаров като прокурор от Върховна касационна прокуратура.


В края на миналата седмица стана известно, че ДАНС са отнели допуска до най-високото ниво на класифицирана информация на Цацаров след проверка, която е показала, че той е неблагонадежден. Бившият главен прокурор вече е обжалвал отнемането, научи "Дневник".


В съобщението, с което от парламента съобщиха, че ще изслушат Цацаров, пише, че "народните представители очакват той да ги информира по вече отправените от парламентарната комисия въпроси към ръководената от него институция". Според "Капитал" питанията са свързани с ефективността на комисията в дейността й по отнемане на незаконно придобито имущество.


"От тези въпроси очаквам да разберем дали моделът на гражданската конфискация е заработвал за тези почти девет години и дали има някакъв краен резултат като действително отнето имущество, или това просто е инструмент за натиск върху бизнеса и върху политиците. В резултат от тази информация трябва да се вземе решение в каква посока да върви промяната на КПКОНПИ" - това коментира пред "Капитал" Георги Георгиев от "Има такъв народ" - един от инициаторите на изслушването и на отправените въпроси.


Според съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов Цацаров се опитва да изпревари неизбежното - да бъде уволнен. Пред "Сега" той заяви, че до първи март няма да има време парламентът да ревизира дейността на Цацаров като шеф на комисията.


Въпросите на депутата Георги Георгиев от ИТН

  • Какъв е размерът на имуществото, измерен в левове, за което има наложени обезпечителни мерки след влизането в сила на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ) от 2013 година?
  • Какъв е размерът на имуществото, измерен в левове, за което има решение на съда за отнемане от началото на 2013 година до настоящия момент като част от т.нар. гражданска конфискация съгласно ЗОПДНПИ (отм.) и съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)?
  • Какъв е размерът на имуществото, измерен в левове, за което има решение на съда за отнемане от началото на 2013 година до настоящия момент, но според решенията на комисията (КОНПИ, впоследствие КПКОНПИ) като част от т.нар. гражданска конфискация съгласно ЗОПДНПИ (отм.) и съгласно ЗПКОНПИ?
  • Какъв е размерът на средствата, постъпили в бюджета, измерен в левове, в резултат на влезли в сила решения на съда за отнемане от началото на 2013 година до настоящия момент като част от т.нар. гражданска конфискация съгласно ЗОПДНПИ (отм.) и съгласно ЗПКОНПИ?
  • Какъв е размерът на имуществото, измерен в левове, за което има решение на съда за отнемане от началото на 2013 година до настоящия момент по продължили производства като част от т.нар. наказателна конфискация съгласно отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД)?
  • Какъв е размерът на имуществото, измерен в левове, за което има решение на съда за отнемане от началото на 2013 година до настоящия момент съгласно ЗОПДНПИ (отм.) и ЗПКОНПИ, но представляващи частен случай на "наказателна конфискация", т.е. производството се води по процедурата на "гражданската конфискация", но за проверяваното лице има влязла в сила осъдителна присъда?
  • Какъв е размерът на средствата от 2013 година до настоящия момент, които КПКОНПИ (преди КОНПИ) трябва да плати като разноски за хонорари на загубени дела?
  • Какъв в размерът на средствата от 2013 година до настоящия момент, за които срещу КПКОНПИ (КОНПИ преди) се водят дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди?

Кога Цацаров обяви намерение да подаде оставка - тук
За отнетия му достъп до секретна информация - тук
Позицията на Цацаров - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK