Гроздан Караджов назначи двама членове в управлението на "Автомагистрали"

Гроздан Караджов в парламента

© Юлия Лазарова

Гроздан Караджов в парламентаВицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е назначил Цветан Петков и Евгени Генчев за членове на Съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от регионалното министерство (МРРБ) и допълниха, че промяната предстои да бъде вписана в Търговския регистър.


От ведомството отбелязват, че като принципал на държавното дружество Караджов носи отговорност то да се управлява професионално и в интерес на всички български граждани.


Петков и Генчев са служители на "Автомагистрали" ЕАД. Цветан Петков от три години е директор "Инфраструктурно строителство". Евгени Генчев е главен инженер на дружеството и в последните три години и половина е директор "Експлоатация и поддръжка".
"Възлагам на новото ръководство да се погрижи честно и отговорно, при спазване на строга финансова дисциплина, за интересите на дружеството, респективно - на МРРБ и държавата. Най-неотложната задача, която им поставям, е да ускорят работата по двата приоритета на министерството - доизграждането на автомагистрала "Хемус" и на скоростния път "Видин - Ботевград", посочи вицепремиерът.


Припомняме, че в понеделник (17 януари) Караджов освободи от длъжност изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова. Тя беше назначена на поста от служебното правителство на мястото на Стоян Беличев.


Христова беше в борда на директорите на "Автомагистрали" по времето на кабинета "Борисов". В началото на 2020 г. тогавашният ресорен министър Петя Аврамова я отстрани, без да съобщава мотиви, а при първото служебно правителство новият министър Виолета Комитова върна Десислава Христова в ръководството и я направи изпълнителен директор.


През 2018 г. именно Десислава Христова като член на борда предлага дружеството да разгърне дейността си, като си намери частни партньори. Малко по-късно държавното предприятие получава без конкурс задачата да довърши магистрала "Хемус", въпреки че няма капацитет за такова мащабно строителство, и сключва договори с "помощници", въпреки че законът не позволява в инхаус поръчки да се включват подизпълнители.


В началото на 2022 г. се разбра, че "Автомагистрали" е скрила ключови документи от Сметната палата, като одиторите са получили от държавното дружество само допълнителните споразумения към серия от договори за изграждането на отделни участъци от магистрала "Хемус", но не и основните договори. В края на миналата година проверка на Сметната палата установи заобикаляне на закона при сключването на инхаус договорите между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и "Автомагистрали" ЕАД.


Строителството на магистрала "Хемус" се разследва заради серия от нарушения на Закона за обществените поръчки и подозрения за източване на стотици милиони левове публични средства и укриване на данъци

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK