Министърът на правосъдието: отказите на прокуратурата да образува дела трябва да могат да се обжалват

Министърът на правосъдието: отказите на прокуратурата да образува дела трябва да могат да се обжалват

© Юлия ЛазароваГолемият проблем е голяма власт на прокуратурата да не образува досъдебни производства и да не разследва конкретни случаи, каза днес пред "Нова телевизия" министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Според нея това е едно от нещата, които трябва да се променят при съдебната реформа, като се предвиди възможност тези откази да се обжалват в съда. За Йорданова ключово е и въвеждането на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор.


Тя за пореден път обяви, че се събират данни за нарушения на главния прокурор, които предстои да бъдат представени пред Висшият съдебен съвет (ВСС). Това ще стане, ако Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието има право да поиска оставката на главния прокурор. Очаква се делото да бъде решено и решението да бъде публикувано на 8 февруари.


Решението за отстраняването на Иван Гешев обаче при всички случаи ще се взема от ВСС. За Йорданова най-големият грях на Иван Гешев е, че не действа от името на обществото и не работи за спазване на свободите и правата на човека.


Що се отнася до антикорупционната комисия (КПКОНПИ), министърът посочи, че основната промяна е в посока на засилване на възможностите тя да има разследващи функции, така че събраните от нея данни да могат да се използва при наказателни процеси. Законодателни предложения за реформи в комисията предвиждат и въвеждане на по-висока защита на засегнатите лица, както и изработване на ясна методика за оценка на имуществото на проверяваните лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK