На живо

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Велко Ангелов"Дневник" следи на живо данните за разпространението на коронавируса и новините по темата
Ангел Кунчев очаква нормализиране на COVID ситуацията до края на февруари

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Юлия Лазарова


По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев настоящата COVID вълна е по-динамична.


"Тя ще обвхване повече хора, но по-бързо се случват нещата", коментира Кунчев.


Според него на места в страната вече е достигнат пикът на заболели. Кунчев прогнозира, че до 2-3 седмици вълната ще обхване цялата страна и ще последва нормализиране, което се очаква до края на февруари.

На пресконференция в Министерски съвет премиерът Кирил Петков съобщи, че се отваря дискусия за премахване на нуждата от COVID сертификати за посещение на редица мероприятия.
Критериите за отпадане на сертификата ще са:
- Ваксинация със завършен ваксинационен цикъл на 60% на населението
- Под 5% заетост на всички интензивни легла в страната с пациенти с COVID-19

Впоследствие, след въпрос на "Дневник", главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че според него по втората точка за отправно число трябва да се взимат предвид разкритите към конкретния момента интензивни легла.


Петков показа и оптимизиран план на властта за противоепидемичните мерки, като разделя страната на пет региона, за които да се взимат отделни мерки. Досега те бяха шест. "Петте региона покриват петте медицински университета в страната", обясни доц. Ангел Кунчев. Към момента най-сериозна е ситуацията в клъстери 1 (част от който е София) и 5 (с основен град Ямбол).


"Прогнозата е, че след 5 дни тези клъстери ще влязат в третия етап от плана. Останалите области у нас ще останат в Етап 2 и там няма да се налагат допълнителни мерки", каза Петков.

Здравният министър Асена Сербезова подчерта, че мерки ще се взимат на областно ниво и се съгласуват от регионалните здравни инспекции с главния държавен здравен инспектор. Различното между отделните региони е различната заболеваемост и скорост на запълване на леглата.

По-рано днес областният управител на София съобщи, че градът вече е влязъл в третия етап и в града влизат в сила по-строги мерки от следващата седмица.

"Дневник" излъчва на живо пресконференция, в която участват министър-председателят Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Темите са изпълнението на мерките за преодоляване на новата COVID вълна и актуалното състояние на здравната система.

Учениците в Бургас и Ямбол преминават на онлайн обучение

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Велко Ангелов


Учениците в Бургас преминават на онлайн обучение. От 24 януари те преминават към дистанционното обучение, като то ще продължи една седмица, тъй като след това учениците ще излязат в едноседмична ваканция. Изключение ще има само в община Руен, където учениците ще продължат да ходят присъствено на училище. Учебните занятия да се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти. Очаква се образователното министерство да обяви онлайн обучение и в други области.


От 24 януари до 30 януари се преустановява провеждането на присъствени учебни занятия в учебните заведения в Ямбол и Стралджа за учениците от 5 до 12 клас. Спортни извънкласни дейности и мероприятия при децата в областта няма да се провеждат до 6 февруари, с изключение на заниманията на картотекирани състезатели.

Междусрочната ваканция ще е пет дни

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Велко Ангелов


Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Първоначално предвидената междусрочна ваканция бе един ден (1 февруари), но заради усложнената епидемична ситуация учителски организации поискаха тя да бъде удължена. Уточнява се, че няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари, като заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да ходят на училище общо девет календарни дни и ще се завърнат в клас на 7 февруари. Неучебните дни няма да се компенсират. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок.

Ще бъдат осигурени общо 7.61 млн. теста щадящи теста за скрийнинг на учениците от 1 до 12 клас на обща стойност малко над 15.5 млн. лв., съобщи пресцентърът на здравното министерство. Поканата за купуването им беше публикувана на сайта на ведомството на 14 януари, постъпили са 42 оферти, избрани са 9 фирми и с тях вече са сключени договори, се уточнява в съобщението. Вчера министърът на образованието Николай Денков успокои, че до края на месеца има достатъчно тестове за изследване в училищата. То се прави веднъж седмично. Има възможност през февруари то да се увеличи до два пъти седмично.


Подробности - тук.

Нови мерки ще важат в София от следващата седмица

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Юлия Лазарова


Нови противоепидемични мерки се въвеждат в София от 24 януари (понеделник) и 27 януари (четвъртък), съобщи областният управител Иван Кючуков. Причината по думите му е, че градът преминава в трета фаза на правителствения план за мерки според броя заети интензивни легла, т.е. над 70%.


От 24 януари се въвежда следният режим на обучение на учениците
- от 1 до 4 клас учат присъствено
- 7, 10 и 12 клас учат присъствено до 30 януари вкл.
- 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда;


От полунощ на 27 януари се въвеждат ограничения за до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите със значение за обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, в който влизат също театри и кина. Въвежда се и работно време до 22 ч. при посещение с COVID сертификат за казина, игралните зали, заведенията за хранене и развлечение, вкл. и тези към местата за настаняване.


Подробности - тук.

Първите хапчета за лечение на COVID-19 се чакат в България до дни

Първите количества от препаратите за лечение на COVID-19 ще пристигнат в България до дни, съобщи "Нова телевизия". Чакат се 20 хил. опаковки от медикамента на "Мерк" и 10 000 от хапчето на Pfizer. Те се използват за лечение на вируса в първите дни от заразяването, ще се плащат от държавата в т. нар. "ковид пакет".
Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Reuters

Прокуратурата проверява доц. Мангъров за всяване на паника

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на NOVA "На фокус". В спор по темата COVID-19 с д-р Александър Симидчиев, той заяви, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани". От здравно министерство съобщиха, че в България няма доказан случай на починал от ваксина срещу COVID-19. Проверката на прокуратурата следва да установи дали има данни за извършено престъпление, каквото е всяването на паника.
Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Цветелина Белутова, Капитал

Заведенията обявиха бойкот на мерките и война срещу държавата

Коронавирусът в България: премиерът съобщи две условия за отпадане на "зеления" сертификат

© Георги Кожухаров


Няма да спазваме дискриминационните ограничения без никакъв ефект. Искате да водим война с държавата, с институциите, които са нагърбени да следят за спазването на мерките? Ще я водим, защото няма какво повече да губим. Отсега ви казваме - викайте танковете срещу нас. Протестът ни ще е във всеки един от нашите обекти! Това се казва в съвместна декларация от днес на Асоциацията на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията.


Тя е по повод намеренията в София и още няколко области с най-висока заболеваемост от COVID-19 да се ограничи работното време на заведенията до 22 часа при 50% зает капацитет. Към момента за посещение на ресторант, бар и т.н. се изисква и зелен сертификат.


Двете асоциации посочват, че така и не е направена работеща мярка, от която засегнатият бизнес да получи подкрепа. В декларацията се иска и оставката на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и на "всеки, който вярва, че пандемия се бори само с ограничаване на нашия сектор".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK