Ива Митева нито потвърждава, нито отрича да бъде номинация за конституционен съдия

Ива Митева

© Юлия Лазарова

Ива МитеваЗаместник -председателят на настоящото 47-мо Народно събрание от "Има такъв народ" Ива Митева, която бе и начело на предишните два парламента с кратък живот, нито потвърждава, нито отрича, че ще бъде номинирана за конституционен съдия. "Не коментирам", заяви тя пред "Дневник" в кулоарите на Народното събрание.


За евентуална номинация на Митева бе съобщено от изданията "Медиапул" и "Сега", като данните се потвърждават и от неофициална информация на "Дневник". Медиите припомнят, че един от конституционните съдии е с изтекъл мандат още от ноември миналата година, а в края на февруари 2022 г. изтича мандатът на втори съдия от квотата на Народното събрание. Конституционният съд се състои от 12 членове, които имат 9-годишен мандат. В институцията квоти имат Народното събрание, президентът и съдебната власт, като Румен Радев назначи Янаки Стоилов, а от съдебната система влезе Соня Янкулова.


Тъй като предложенията за конституционни съдии се избират с обикновено мнозинство (половината депутатски гласове плюс един, или поне 121 гласа), ако има разбирателство, за управляващото мнозинство би трябвало да не е проблем да прокара номинации. Общо гласовете на "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" са 134.
Освен за нови конституционни съдии коалиционните партньори трябва да се договорят за смяна на двама членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), където с изтекъл мандат са председателят Иван Иванов и един от членовете, Евгения Харитонова. (Още по темата четете тук.)


Ива Митева вече е споменавала, че обмисля оттегляне от политиката. През лятото на миналата година тогавашният председател на Народното събрание заяви: "По-лесно е наистина да бъдете експерт. Политиката се оказва доста сложна игра. Може би аз все още не съм се научила да играя, може би съм по-друг човек." Впоследствие тя все пак реши отново да се кандидатира за депутат от листата на "Има такъв народ".


Преди да влезе в политиката, Митева работеше в администрацията на Народното събрание. В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. През 2021 г. тя защити и докторска дисертация на тема "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK