Нова наредба ще слага ред, но и глоби до 50 хил. лева за преместваемите обекти в София

Нова наредба ще слага ред, но и глоби до 50 хил. лева за преместваемите обекти в София

© Велко АнгеловПо-строги правила ще има за преместваемите обекти в София. Повече контрол от районните кметове, гаранции за безопасност при монтажа им, както и ясна отговорност са принципите, заложени в новата наредба. Тя е изработена от работна група от всички политически сили в общинския съвет, посочи неговият председател Георги Георгиев.


Всеки преместваем обект ще има и прилежаща територия с радиус от 2 м, за чиято чистота ще отговаря търговецът. Забранява се преотстъпването или преотдаването на тези обекти и в такива случаи разрешителното ще се прекратява. При принудително премахване на преместваемия обект, заради нарушение или изтекъл срок на разрешителното за поставяне, средствата ще се плащат от търговеца.


Щендери за плодове и цветя се разрешава в центъра на София
По улиците и площадите в историческия център на града се разрешава поставянето на щендери за плодове и зеленчуци и за цветя, но след изработването им по приет стандарт на Наредбата за градската среда.


След смъртния случай с 16-годишното момче, стъпило на шахта на бул. "Иван Гешов", се повишават изискванията за доставка на електроенергия, вода, газ или топлоенергия. Те ще се доставят от експоатационното дружество само след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация. Веднага след прекратяване на разрешението за поставяне на търговския обект задължително спира и подаването на тези консумативи към него.


Мобилните съоръжения за търговия ще се прибират след 21 ч.


Мобилните съоръжения като открити щандове, грилове, хладилни витрини, щендери, колички (за пуканки, царевици и др.) ще могат да стоят на тротоара между 8.00 ч. и 21.00 ч. След това търговецът трябва да ги премахне от общинския имот. Забранява се захранването с ток и вода на тези мобилни търговски обекти с временни външни връзки - кабели, маркучи и др. Захранването им може да бъде само с газ, слънчева енергия или батерия.


По изключение могат да получават електроенергия и вода от специално изградена от общината инфраструктура.


Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че ще има такива точки в парковете, оборудвани с електрозахранване и вода, където да се разполагат мобилните съоръжения.


Районните кметове ще контролират преместваемите обекти


Всеки месец преместваемите обекти ще бъдат проверявани от районните администрации. При нарушения на правилата кметът на София ще издава заповед за премахване. В тези случаи азпределителните предприятия веднага ще спират доставката на ток, вода, газ и др. Към определения за премахване обект.


Средствата за премахването на обекта ще бъдат плащани от търговеца-нарушител, посочи арх. Здравков, защото районните администрация нямат бюджет за това.


Санкциите за нарушителите са до 50 000 лева


Ще се налагат и санкции, когато преместваем обект не се използва по предназначение или не е въведен в експлоатация. Размерът на глобите ще е от 2000 до 5000 лева за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица - имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лева.


При доставка на ток, газ или вода на преместваем обект, който не е въведен в експлоатация, ще се налага имуществена санкция на експлоатационното дружество в размер на 50 000 лева.


За търговска дейност с мобилно съоръжение без разрешение или в нарушение на даденото разрешение, глобата ще е от 500 до 2000 лева за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица - от 1000 до 5000 лева.


Предстои проектът на новата Наредба за преместваемите обекти да бъде разгледан в Столичния общински съвет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK