Кирил Петков призова Русия за намаляване на напрежението, за Радев руският ултиматум е "неприемлив" (допълнена)

Премиерът Кирил Петков се отзова незабавно на призива на депутата от ГЕРБ-СДС Десислава Атансова да вземе отношение по темата.

© Георги Кожухаров

Премиерът Кирил Петков се отзова незабавно на призива на депутата от ГЕРБ-СДС Десислава Атансова да вземе отношение по темата.Русия да остане ангажирана в конструктивния диалог за дееескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти. За това призова министър-председателят Кирил Петков след като бе повикан в Народното събрание да изрази становище по информацията, че руското външно министерство е поискало извеждане на войските на НАТО от България и Румъния. По-късно през деня президентът Румен Радев също се противопостави на ултиматума от руска страна, определяйки го като "неприемлив".


"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективна отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за дееескалация на напрежението", заяви Петков от парламентарната трибуна, с което отговори на настояването на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да вземе становище по темата. (Изказването на Петков вижте по-надолу във видеото)


Преди да си тръгне от Народното събрание Петков се спря за кратко и пред журналисти, където увери, че ситуацията се следи много внимателно, но няма нужда от допълнителни действия. "Това, което беше важно да се каже днес е, че имаме ясна позиция по темата и тя е - ние сме конструктивни членове на НАТО и ЕС, ние ще бъдем много стабилен партньор, но същевременно с това деескалацията е нашия основен фокус и дипломатическото решение на този проблем".
По-късно през деня, в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол, Петков каза, че "в разговорите ни с партньорите ни те благодариха, че за първи път виждат предвидим партньор, който ясно изразява позицията си". Той допълни, че няма и решение за разполагане на нови сили на НАТО в България.


Във връзка с появилата се информация, че е Испания е изпратила военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море заради нарастващото напрежението в региона, премиерът обяви, че му предстои да обсъди ситуацията с министъра на отбраната по-късно тази вечер.


Администрацията на президента Румен Радев също разпространи позицията си по темата. В прессъобщението се посочва, че настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно.


"В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било", пише в съобщението до медиите.


Бившите управляващи искат свикване на КСНС


По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов определи условията на Русия като неприемливи и ултимативни, които противоречат на всякакви установени норми в съвременните междудържавни отношения и призова правителството и президентът незабавно да заемат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение.


"Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Aлианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след падането на Берлинската стена, буквално "избяга" на Запад, за да не попадне отново в лапите на империя, която към онзи момент, а и сега, не предлага нищо друго, освен остарели разбирания за международните отношения", заяви Митов.


Той подчерта, че България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва няма нито контрол, нито влияние. "Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от Алианса за деескалация и за въздържане от политика на "дрънкане на оръжие", добави Митов.


След като премиерът Кирил Петков изрази своето становище, депутатът от ГЕРБ го разкритикува, че очакванията на партията му били за по-подробна и детайлна позиция, която "да дава яснота накъде върви България в тази ситуация, както и да включва отношение към поведението на министъра на отбраната, който се появява на антинатовски протести". Митов призова и за незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази задоволство с "бързата и навременна реакция на премиера" и с ясната позиция в полза на българското членство в НАТО. Той добави, че "Демократична България" ще подкрепя усилията на правителството за развитието на българската принадлежност в НАТО и всички аспекти на колективната ни сигурност.


От "Възраждане" подчертаха, че единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на българска територия и призоваха народните представители да отстояват българските национални интереси и да не допускат външни сили да застрашват националната сигурност.


Представители на БСП, ДПС и "Има такъв народ" отказаха да изразят становище пред медиите и не взеха отношение след изказването на министър-председателя. Малко по-късно председателят на Движението за права и свободи (ДПС) публикува позицията си в "Фейсбук":


"България е направила своя геополитически избор отдавна - и той е членство в НАТО и ЕС. ДПС, като партия, чрез своя лидер д-р Ахмед Доган, направи този избор още в зората на демократичните промени - много преди всички останали политически субекти. Нашият суверенен и съзнателен избор е НАТО и ЕС и той не се нуждае от ревизия!"Старата песен на нов глас


По-рано днес руската информационна агенция "Новости" разпространи информация според която Русия е посочила, че руските предложения за получаване на гаранции за националната ѝ сигурност по подразбиране означават извеждане на войските на НАТО от България и Румъния.


Тази позиция по принцип не е нова, тъй като още в средата на декември Москва включи сред исканията си оттеглянето на военната инфраструктура на алианса до границите, на които беше разгърната през 1997 г., т.е., преди да започне разширяването със страни от бившия Варшавски договор. Това означава оттегляне на натовски части от България, тъй като тя е член на организацията от 2004 г.


Агенцията цитира отговор на писмени въпроси, изпратени до проведената преди седмица годишна пресконференция на външния министър Сергей Лавров. В него се казва: "Става дума за извеждане на чуждестранните сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел завръщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Такива страни са и България, и Румъния."


Руското външно министерство уточнява, че точката в предложенията за споразумение с НАТО съвсем съзнателно и пределно ясно е използвана тази формулировка "и тя не допуска каквито и да е двойни тълкувания".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK