И Пендаровски ще посети България след Ковачевски

null

© Прессекретариат на президента

nullПрезидентите Румен Радев и Стево Пендаровски обсъдиха подготовката на официално посещение на македонския държавен глава в България.


Това съобщи прессекретариатът на държавния глава дни преди очаквана визита на македонския министър-председател Димитър Ковачевски за междуправителствено заседание в София във вторник.


Датата на визитата не се съобщава - казва се само, че Радев и Пендаровски са обсъдили "предстояща официална визита у нас на държавния глава на Република Северна Македония".
"Румен Радев и Стево Пендаровски потвърдиха готовността си за продължаване на активната роля на двете президентски институции в подкрепа за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество", се казва в прессъобщението дни след първата визита на премиера Кирил Петков в Скопие.


"В тази връзка двамата президенти отбелязаха очертаващата се нова динамика в двустранните връзки, която се очаква да доведе до укрепване на доверието между България и Северна Македония", продължава с уточнението, че разговорът се е състоял по инициатива на Пендаровски.


Радев и Пендаровски показват в последно време по-твърд подход към възможните решения на спора между София и Скопие от изпълнителната власт. Наскоро бе обявена, а след това - отложена (но не и отменена), предстояща среща на Пендаровски с ОМО "Илинден", една от организациите, претендиращи за "македонско малцинство" в България и създаващи напрежение между двете столици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK