Кристиан Николов: Изведнъж ми причерня, до последно се надявах, че Милен Цветков ще оцелее

Кристиан Николов

© Георги Кожухаров

Кристиан НиколовПодсъдимият за катастрофата с журналиста Милен Цветков за първи път даде обяснения пред Софийския градски съд (СГС) и разказа, че му прилошало, причерняло му и не помни детайли от секундите преди удара. Последният му спомен е от зелен светофар на предното кръстовище, на което минал.


"На предното кръстовище светофарът ни пусна на зелено. После изведнъж ми причерня, всичко ми беше като в просъница. Може да съм направил опит да натисна спирачката. Помня, че някой като че ли извика нещо. Ударът беше много силен. Помня как се уплаших, стреснах се наистина много. Не ми беше ясно в какво сме се блъснали. В тези секунди след сблъсъка всички бяхме в шок", разказа Николов пред съдебния състав.


Единственият свидетел, който твърди, че Кристиан е задрямал преди удара, е Георги Иванов, който е пътувал на предната седалка до него. Според експертите обаче това е малко вероятно, особено ако е шофирал след употреба на наркотици, както установи експертиза, изслушана на 10 юни м.г.
Първата му реакция била да огледа дали всички в автомобила му са добре и дали самият той не е ранен. След като се уверил, че видимо никой от спътниците му не е пострадал, слязъл от джипа "Ауди Q7" и видял автомобила на Милен Цветков. Около него имало хора и му помагали да излезе от колата, а след това го отвели отстрани на платното.


"Отидох при него, исках да помогна с каквото мога. Попитах го как е, видимо нямаше наранявания, но беше в шок и не можеше да си събере мислите. Каза, че няма нужда от медицинска помощ. Поиска вода и отидох до моя автомобил, за да донеса", разказа Николов. Той обясни как няколко пъти Милен Цветков е изглеждал по-добре, но малко след това се влошавал.


"Посиня, беше си глътнал езика, бръкнах и го извадих. Постоянно стоях приведен над него, за да слушам дали диша равномерно. Линейката закъсня. Бавеше се цяла вечност. Свалих си едната обувка и я сложих под главата му, за да я повдигна и да диша по-спокойно, а после взех метална тръбичка и я сложих в устата му, за да не може да си глътне езика", обясни пред съда Николов.


По думите му лекарите са направили сърдечен масаж и са го качили в линейката, а него отвели за тестове за алкохол и наркотици, а след това в ареста.


"В ареста имаше телевизор и от новините разбрах, че е Милен Цветков. Чух, че съм убиец, наркоман, боклук, мамино синче. На другия ден дойде полицай и ми каза, че Милен Цветков е починал. Разплаках се, чувствах се ужасно, светът ми се срина. До последно се надявах, че ще оцелее. Не можех да се съвзема месеци наред", обясни Кристиан Николов.


По време на обясненията си той отговаря и на въпроси както на прокуратурата, така и на адвокати и на съда. Той не отрече участието си в инцидента и потвърди почти всичко, казано до момента и от други свидетели, като разказа подробно и за събирането в дома му предния ден, кого е имало купон и много гости. В тялото му бяха открити амфетамини, марихуана и малко количество кокаин.


Единственият начин, по който той каза, че може да си обясни случилото се, е "някой - познат или непознат, да си е направил глупава шега, която за съжаление завърши фатално". Той обясни, че малко преди да си легне преди инцидента, изпил шот с ликьор йегермайстер, устата му изтръпнала и малко след това не се чувствал добре. Заради това пил и успокояващ чай и си сложил паста със съдържание на CBD под езика. Според експертиза по делото в пастата е имало завишено съдържание на активно вещество тетрахидроканабинол.


"Бях замаян, но не се чувствах неспособен да шофирам. Бях адекватен. Ако знаех, че в тялото ми има наркотици, нямаше да се съглася да дам проба и най-вече - никога нямаше да седна да шофирам. Щях да си хвана такси и да отида в болница", подчерта Кристиан Николов. Той обясни, че е против наркотиците и само веднъж като тийнейджър е пробвал марихуана, но не му харесало, почувствал се зле и не е опитвал повече.


Освен това обясни и че е против шофирането след употреба на алкохол и наркотици и винаги внимава на пътя, следи дали всички са с колани и шофира разумно и внимателно. "Никога не са ме глобявали. Шофирам всеки ден, включително и в Германия. Имам един фиш за 20 лв. за неправилно паркиране в Самоков, но никога не съм карал с превишена скорост", добави още Николов.


На следващото заседание на 4 март започват финалните пледоарии по делото, след което се очаква СГС да произнесе присъда. Николов е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на телевизионния водещ на 19 април 2020 г. Ако прокуратурата успее да докаже по-тежката квалификация за умисъл и той бъде осъден по това обвинение, може да получи и най-тежката присъда, предвидена от българското законодателство - 15 до 20 години затвор, до живот или доживотен затвор без право на замяна.


Как стана катастрофата - четете тук
Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение - четете тук
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук
Друго видео от охранителни камери гледайте тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK