Здравното министерство ще осигури 7.6 млн. антигенни теста за учениците за 15.5 млн. лв.

Здравното министерство ще осигури 7.6 млн. антигенни теста за учениците за 15.5 млн. лв.

© Велко АнгеловЩе бъдат осигурени общо 7.61 млн. щадящи теста за скрийнинг на учениците от 1 до 12 клас на обща стойност малко над 15.5 млн. лв., съобщи пресцентърът на здравното министерство. Поканата за купуването им беше публикувана на сайта на ведомството на 14 януари, постъпили са 42 оферти, избрани са 9 фирми и с тях вече са сключени договори, се уточнява в съобщението.


Вчера министърът на образованието Николай Денков успокои, че до края на месеца има достатъчно тестове за изследване в училищата. То се прави веднъж седмично. Има възможност през февруари да се премине към двукратно изследване, посочи той в интервю за Bulgaria On Air.


При новата процедура за купуване на тестовете за учениците са постъпили оферти, които са средно с 30% по-ниски, отколкото предишните, получени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Това съобщи преди два дни пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Според нея вътрешната проверка на старите процедури е открила смущаващи неща, но подробности тепърва ще се съобщят.
Преди два дни беше образувано и досъдебно производство за нарушение на служебните задължения при предишните процедури по купуването на тестовете за учениците, след като Специализирана прокуратура получи материалите от проверка на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконното придобито имущество (КПКОНПИ).


В началото на годината антикорупционната комисия съобщи, че е открила данни за корупционни престъпления, и изпрати на прокуратурата резултатите от извършената проверка. Тя е започнала на 9 декември 2021 г. по сигнали и медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители от страна на екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.


Обвинения за нередности при поръчките отправи и уволненият в края на мандата на служебното правителство зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Когато проверката на КПКОНПИ започна, Кацаров заяви, че поръчките са напълно изрядни.


Новите тестове ще бъдат доставени в следните срокове: до 21 януари - 700 хил. теста, до 3 февруари - 1.4 млн. теста, до 10 февруари - 1.4 млн. теста, до 24 февруари - 1.41 млн. теста, до 2 март - 700 хил. теста.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK