Пет дни ще е междусрочната ваканция за учениците

Пет дни ще е междусрочната ваканция за учениците

© Велко АнгеловМеждусрочната ваканция ще е от 31 януари до 4 февруари. Това обявиха от Министерството на образованието и допълниха, че заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да ходят на училище общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари.


Първоначално предвидената междусрочна ваканция беше един ден (1 февруари), но заради усложнената епидемична ситуация учителски организации поискаха тя да бъде удължена.


В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда.
Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок.


От образователното министерство уточняват, че в случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.


Министърът на образованието акад. Николай Денков отбеляза, че е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск по време на междусрочната ваканция.


По-рано през деня от здравното министерство информираха, че ще бъдат осигурени общо 7.61 млн. щадящи теста за скрийнинг на учениците от 1 до 12 клас.


Вчера Денков успокои, че до края на месеца има достатъчно тестове за изследване в училищата. То се прави веднъж седмично. Има възможност през февруари да се премине към двукратно изследване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK