Правителството промени модела за COVID мерките и обсъжда условия за отмяна на сертификатите

Правителството промени модела за COVID мерките и обсъжда условия за отмяна на сертификатите

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството промени математическия модел, по който се изчислява COVID ситуацията в страната и по който се определят ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Той вече включва не само заетостта на интензивните легла, но и като цяло запълнените болнични места и новите заразени.


В кои области и до каква степен ще бъдат приложени ограничения, решават местните власти, защото има големи разлики в отделните области. Това се разбра от брифинг на премиера Кирил Петков, министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Обявиха, че се обсъждат условия, при които да бъде отменен COVID сертификата (за ваксиниране, преболедуване, изследване, антитела) като условие за достъп до редица места на закрито:

  • 60% от населението на страната е ваксинирано срещу COVID-19
  • заетостта на интензивните легла падне под 5%
Изрично бе посочено, че възможността се обсъжда и засега няма окончателно решение за прилагането им.


Промененият модел


Преди седмица правителството одобри и представи новия план за справяне с COVID кризата, като бе показана карта с групиране на областите в страната в шест региона и поставен акцент върху заетостта на интензивните легла. Спрямо тези разчети София-град (и останалите области в региона) допреди три дни се числеше към етап 0 с около 40% заети интензивни легла за пациенти с тежко състояние заради коронавируса.
В променения седем дни по-късно модел областите са групирани в пет региона, като регион 1, в който попада столицата, е разширен значително и прогнозата сочи, че след до пет дни ще попада в етап 2, като по-рано в петък бе съобщено, че самата област София-град вече е попаднала в етап 3. (Какви мерки се предвиждат в София четете тук)


https://coronavirus.bg/bg/1215

https://coronavirus.bg/bg/1215


Значителната разлика главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни с промяна на модела, в който е коригирана тежестта на фактора за заетост на интензивните легла, като е добавена значимост към показателите заболеваемост (брой нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни) и заети болнични легла (за пациенти в неусложнено състояние).


Областите, които попадат в един регион, следва да обменят пациенти в тежко състояние помежду си, когато в дадено населено място местата не достигат, но не бяха посочени детайли как на практика ще бъде предвижван даден човек на интензивно лечение от един град в друг. "Това дава много добър шанс в области в България, където има ниски нива на интензивни легла да могат да прехвърлят - при висока заетост - интензивните случаи към съседните области, които да поемат този товар. По този начин намаляваме риска да затваряме отделни области, само защото техните нива на заетост са се повишили прекалено много", посочи министър-председателят.


Условия за отмяна на сертификата


Петков посочи, че кабинетът и експерти обсъждат "в следващите няколко дни" дали да бъдат въведени условия, при постигането на които да бъде отменен достъпът до места на закрито със сертификат за COVID-19, при условие че 60% от населението на страната бъде ваксинирано или под 5% от леглата за пациенти в най-тежко състояние са заети. В отговор на въпрос на "Дневник" Кунчев уточни, че изчислението ще се прави на база около 900 интензивни легла на национално ниво.


Данните на Европейския център по профилактика и контрол на заболяванията сочат, че 28.5% от хората в България са ваксинирани.


Давам ясен знак на всички, които искат в България да не се използват сертификати: трябва да стигнем поне 60%, защото има директна връзка между ваксинацията и интензивните легла


Кирил Петков,

министър-председател


"Да си поставяме ниски цели не е добре за нас като нация", определи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за целта от 60% ваксинирано население, като допълни, че в някои европейски страни вече близо 90 на 100 от населението е ваксинирано.


Очакванията му са, че до края на февруари COVID ситуацията в страната ще се нормализира, което би предположило евентуална отмяна на сертификатите по другия показател (заетост на интензивните легла под 5%). Петков посочи обаче, че в случай на нова вълна, ако не са постигнати ваксинационните цели, отново може да има ограничения.


И обновен сайт


Картата на България, която дава прогноза за следващите пет дни за разпределението по области за COVID ситуацията се дава заявка да бъде обновявана всеки ден, като е публикувана на официалния информационен портал за коронавируса.


Под картата е публикувана таблица с обобщени противоепидемични мерки към всяка от фазите. След нея пък има линк към възможностите за подкрепа на бизнеса заради COVID ограниченията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK