Срещу отпуснати авансово 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир, обяви Нинова

Срещу отпуснати авансово 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир, обяви Нинова

© Юлия ЛазароваПреведените през 2018 г. 500 млн. лева на Държавна консолидационна компания (ДКК) за ремонт на част от язовирите в страната са раздадени авансово. С тях е трябвало да се направи ремонт или реконструкция на 267 водоема, но само при 11 дейностите са приключили. Оказва се обаче, че само един от тези язовири е узаконен, а останалите Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) не ги е приела, като е установила, че те са незаконно ремонтирани.


Това се разбра от изказване на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в парламента, докато представя доклад за състоянието на язовирите в България. Подобна схема за авансово отпускане на пари за строежа на магистрала "Хемус" беше оповестена от вътрешния министър Бойко Рашков. По разследването за източването на 53 млн. лева единственият обвиняем и задържан е съдията по минифутбол Борислав Колев.


Държавна консолидационна компания получи сумата от половин милиард лева в средата на 2018 г., когато е под шапката на икономическото министерство, ръководено тогава от Емил Караниколов. Правителството реши да преведе парите, след като поройни дъждове нанесоха значителни материални щети, а някои от язовирите преляха.
Нинова обясни, че с въпросните 500 млн. лева е трябвало да се ремонтират 267 язовира. По 148 от тях не са предприети никакви действия, а само при 11 са приключили ремонтните дейности. Ремонтът само на един язовир е узаконен от ДНСК. Тя подчерта, че всички събрани материали са предадени на прокуратурата, за да започне разследване на случая.


Вицепремиерът допълни, че с екипа си е подготвила законодателни решения на проблема. "Готови сме с промени в Закона за водите и скоро ще ги представим. Искаме да направим единен регистър на язовирите в България, да приключим класификацията им и да знаем колко от тях са опасни, както и да се започнат адекватни ремонтни дейности", подчерта Нинова.


От своя страна премиерът Кирил Петков допълни, че 35 язовира са определени като високоопасни и нито един от тях не е ремонтиран. За сметка на това са ремонтирани 10, които не били опасни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK