С топовни салюти и почетен караул: президентът Румен Радев встъпва в длъжност за втори мандат

Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност за първия си мандат през 2017 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност за първия си мандат през 2017 г.Петият демократично избран президент на България Румен Радев ще встъпи днес в длъжност, след като беше преизбран на поста на изборите през ноември. Това ще стане на традиционната за последния четвърт век церемония в центъра на София, на която ще бъдат отдадени и военни почести, тъй като държавният глава е и главнокомандващ на армията.


Радев е вторият президент, след Георги Първанов, който печели нов (и последен възможен според Конституцията) петгодишен мандат. През 2017 г. предшественикът му Росен Плевнелиев му предаде поста с предупреждението: "Тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и вашият". Румен Радев изпраща пет години, в които влезе в открит конфликт с главния прокурор и бившата управляваща партия ГЕРБ и състави три служебни правителства - рекорден брой до момента в най-новата история на България. Новите пет започва със заявка за конституционни промени за ефективна прокуратура и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и като партньор на натоварен с очаквания за реформи кабинет, с който е исторически свързан.


Традиция на 25 години


Традицията за встъпване в длъжност на президента с тържествена церемония в столицата датира отпреди 25 години, когато първият демократично избран държавен глава Желю Желев предаде поста на Петър Стоянов. Оттогава ритуалът е неизменно на 22 януари, като е предшестван от полагането на клетва от новоизбраните президент и вицепрезидент в Народното събрание няколко дни по-рано.
Церемонията се провежда винаги на площада пред катедралата "Св. Александър Невски". Тя започва в 11 ч. и ще се предава пряко от националните телевизии. На площада ще бъдат допускани зрители, макар и при спазване на ограниченията за сигурност и на мерките срещу разпространение на коронавируса. Очаква се температурата да бъде около 4 градуса под нулата.


Според програмата Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще заемат местата си минути преди началото. Президентът ще приеме рапорта на началника на почетния караул, ще се поклони на националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави караула. След като приеме строя, ще произнесе слово от трибуната, което ще бъде последвано от националния химн в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър. По време на химна артилерийски салюти ще отбележат символичната смяна на върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

"Церемониалният салют е винаги от 21 изстрела, а традицията за него идва от флота", обяснява военният историк полк. Станчо Станчев. Във времената, от които тръгва традицията, оръдията на корабите са били седем и можели да изстрелват по един снаряд, след което трябвало дълго да се презареждат и подготвят за нов. Затова при доближаване до сушата те давали седем изстрела като знак, че идват с мир и са безопасни за хората на брега. С усъвършенстването на барута и на артилерията в по-късни времена топовете вече можели да изстрелват последователно по три снаряда. Така било прието мирният салют да се състои от 21 изстрела.

По протокол държавният глава ще положи венец пред паметника на Незнайния войн в знак на почит пред загиналите за свободата на България. След това отново ще се качи на трибуната и ще приеме тържествения марш на почетния караул.


За гости на ритуала са поканени председателят на Народното събрание Никола Минчев и всички народни представители, премиерът Кирил Петков и министрите, конституционните съдии, председателите на върховните съдилища, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус. Вицепремиерът и лидер в оставка на БСП Корнелия Нинова няма да присъства на церемонията, тъй като по същото време в НДК ще заседава конгресът на партията.


Церемонията по встъпване в длъжност ще завърши с влизането на Румен Радев и Илияна Йотова в сградата на президентството. Пред парадния вход на "Дондуков" 2 двамата ще бъдат посрещнати от шпалир от гвардейци.


Ограниченията в София


Желаещите да наблюдават на живо церемонията ще бъдат проверявани за хладни оръжия, остри предмети, ескплозиви и лесно запалими вещества, пиротехнически изделия и др, предупреди през седмицата Националната служба за охрана (НСО). Хора с обемисти багажи или във видимо неадекватно състояние няма да бъдат допускани.


Достъпът до площада ще се осъществява след 9. 45 ч. през три пункта за проверка: при улиците "Шипка" и "Париж", при улиците "Георги С. Раковски" и "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Св. Александър Невски".


Движението в района на катедралата ще бъде променено по време на церемонията. От 22 ч. на предишния ден до края ѝ пък се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на площадите "Св. Ал. Невски" и "Николай Гяуров". От НСО уточниха, че временно ще е забранено и използването на дронове в района.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK