Радев за втория си мандат: Ще бдя България да не се отклони от пътя на европейското развитие

Румен Радев встъпи в длъжност за втория си петгодишен мандат.

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев встъпи в длъжност за втория си петгодишен мандат.Да бъде президент на всички български граждани независимо от партийната принадлежност, етнос и религия, да отстоява правата, интересите и достойнството на българския народ и да бди над това България да не се отклонява от пътя на европейското си развитие. Такава заявка даде президентът Румен Радев на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат.


"В идните дни ще бдя страната да не се отклони от пътя си. Ще отстоявам суверенитета на закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава", каза още Радев.


Той призова хората да не забравят, че България е една от малкото страни, които са съхранили своето име, вяра и език през вековете и подчерта, че това е така, защото "нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово".
"Убеден съм, че можем да постигнем целите си, само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък", добави Радев.


"В началото на изтеклия мандат заявих, че не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана верен на хората. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава", заяви Радев.


В началото на речта си той отправи препратка към встъпването си в длъжност преди 5 години, като спомена, че си спомня лицата и очите на хората, дошли да подкрепят първите му стъпки към "надеждата за нова България".


Радев допълни, че първият му мандат е минал в изтощителна борба, но добави, че черпи сили от доверието, което са му дали хората, за което им благодари.


"Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работих за единение. Упрекваха ме, че разединявам, но гласовете ви недвусмислено доказаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на обществото честните избори, на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - на законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България", каза Радев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK