Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Сертификатите 93 хил. българи няма да бъдат валидни от 1 февруари за пътуване в ЕС

Кратки новини

© Associated Press


Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза, съобщи пресцентърът на здравното министерство.


Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност.

Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.


На 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България, показва справка в Регистъра за ваксинация.


Гражданите, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

Турция забрани влизане в Истанбул от областите Одрин, Къркларели и Текирдаг

Архивна снимка на Истанбул

© Associated Press

Архивна снимка на Истанбул


Заради продължаващите обилни снеговалежи, в област Истанбул е въведена временна забрана за влизане на всякакви видове превозни средства, идващи от областите Одрин, Къркларели и Текирдаг (целия Тракийски регион), съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.


По информация на българското консулство в Одрин местните власти са уверили, че е създадена организация и в трите области за настаняване на бедстващи граждани в студентски общежития, като с приоритет са шофьорите на тежкотоварни камиони.


Генералното консулство на България в Одрин е в готовност да окаже съдействие на българските граждани на територията на областите Одрин, Къркларели и Текирдаг. Те могат да се свържат с него на тел.: 90 284 214 06 17, както и на дежурния телефон в извънработно време: 90 533 739 6140.

От днес в сградите на парламента се влиза само със зелен сертификат

Мобилни пунктове за тестване са разположени пред всички сгради на парламента.

© Велко Ангелов

Мобилни пунктове за тестване са разположени пред всички сгради на парламента.


По решение на Народното събрание, взето на 7 януари, от днес достъпът до сградите на парламента се извършва само срещу представяне на зелен сертификат (за ваксиниране, преболедуване, антитела или отрицателен PCR или антигенен тест).


Решението важи не само за депутатите, но и за сътрудниците на народните представители и на парламентарните групи, служителите в комисиите, администрацията на Народното събрание, посетителите и представителите на медиите.


Пред входа на сградите на парламента вече са поставени пунктове, в които се правят бързи антигенни тестове. Депутатите сами ще заплащат тестовете си, докато разходите на медиите, сътрудниците и администрацията на парламента се поемат от бюджета на институцията.


Изискването за сертификат за COVID-19, прието по инициатива на част от управляващата коалиция и след многочасови спорове в пленарната зала, би трябвало да осигури по-безопасна среда на работа на народните представители и да уеднакви правилата с тези за всички български граждани при влизане на редица обществени места на закрито. Засега обаче не е сигурно, че дори да важи за останалите посетители на сградата, новото правило ще може да се прилага ефективно за депутатите, тъй като все още не е определено кой и на какво основание може да контролира достъпа им до сградата и няма въведени санкции за нарушаване на правилата.

Жена загина след тежка катастрофа на пътя Пловдив - Карлово

Кратки новини

© Велко Ангелов


Жена е загинала, а мъж е пострадал при тежка катастрофа между два автомобила тази сутрин на пътя Пловдив - Карлово, предаде БНР.


Уточнява се, че пътният инцидент е станал близо до разклона за Хисаря.


Пробите за алкохол на шофьорите са отрицателни. Причините за катастрофата се изясняват.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK