Синоптиците негодуват от преместването им от образователното в екоминистерството (обновена в 14:15 ч.)

Кирил Петков в Народното събрание

© Георги Кожухаров

Кирил Петков в Народното събраниеРаботещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са недоволни от прехвърлянето на института от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По този повод те зададоха няколко въпроса към министър-председателя Кирил Петков с открито писмо.


Те питат премиера защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ въпреки, както твърдят от института, трите изключително успешни за НИМХ години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН.


"Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ? Смятате ли, че може да направите декларираната от правителството промяна без участието на водещите експерти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване", питат синоптиците Кирил Петков.
Работещите в НИМХ задават също така въпроса дали са ясни на Петков действителните мотиви на образователния министър Николай Денков, който е академик от БАН, за желанието му да "извади" една национална научна организация със 132-годишна история от МОН и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти.


"Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега", пише още в писмото.


"Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този "пропуск", питат още от НИМХ.


Експертите настояват за среща, на която да бъдат обсъдени въпросът и необходимостта от прехвърляне на НИМХ към екоминистерството, както и да се даде яснота за начина, по който ще се финансира занапред работата на учените.


Решението на правителството за прехвърлянето на НИМХ от МОН в МОСВ е взето на 30 декември 2021 г., като работещите в института са изтъкнали в писмото си до министрите Николай Денков, финансовия Асен Василев и екоминистъра Борислав Сандов от 6 януари 2022 г., че това не е било обявено нито в коалиционното споразумение за съставяне на правителство, нито за него са били уведомени ръководството на НИМХ и учените от института.


"Ние, работещите в НИМХ, сме силно огорчени от такъв подход при вземане на решения, при които може и да има някакъв политически смисъл, но са некомпетентни в своята същност", се подчертаваше в писмото от 6 януари.


Иначе при обсъждането на 30 декември в Министерския съвет на институционалната рокада Денков уточнява, че прехвърлянето на института от МОН в МОСВ е било многократно обсъждано между министрите, но то все още не се е случило. От своя страна финансовият министър Асен Василев отбелязва, че преместването на НИМХ в МОСВ не е залегнало в коалиционното споразумение, но понеже е било постигнато разбирателство между образователното и екоминистерството за това, от финансовото ведомство нямат нищо против прехвърлянето от гледна точка на финансите.


По-късно днес Денков коментира по повод предложението НИМХ да излезе от системата на МОН, че системното място на НИМХ било там, където се използва неговата експертиза, а това било преди всичко МОСВ, но не само.


Допълва се, че по закон МОН трябвало да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. Към момента освен НИМХ всички институти били или към други организации като университетите, БАН, Селскостопанската академия, или към други министерства.


От МОН уточняват, че прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той е изложил подробно своите мотиви: "Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток. Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво. Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда."


Министър Личев посочва още, че промяната щяла да повиши ефективността и да оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, щяла да подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите. "Промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите", се е посочвало още в писмото до МОН.


От МОН уточняват още, че Личев е предложил НИМХ да бъде прехвърлен от МОН към МОСВ още при актуализацията на държавния бюджет през миналата есен. Тогава се е преценило, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., поясни Денков.


Той отбеляза, че няма забележки към работата на института: "Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати."


Денков подчерта, че МОН никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на неговото финансиране. Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство по никакъв начин не променяло неговата възможност да кандидатства за научни проекти.


Образователният министър бил готов да обсъжда къде е най-доброто място на института. "Този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности", отбеляза Денков.


Припомняме, че през 2018 г. учените от НИМХ настояха институтът да бъде изваден от БАН, защото не са съгласни с начина на формиране на бюджета им. Кризата продължи няколко месеца, като в края на краищата тогава НИМХ беше прехвърлен в състава на МОН.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK