Обитатели на блок в софийския "Бъкстон" протестират срещу строеж "под прозорците"

Сградата ще е висока 13 м, но зоната по план позволява до 26 м кота корниз.

© Максим Караджов

Сградата ще е висока 13 м, но зоната по план позволява до 26 м кота корниз.Строеж в близост до жилищен блок на бул. "Братя Бъкстон" предизвика протест на граждани. На 4 януари в зелената площ пред блока е докарана строителна техника и хората разбират, че пред тях ще се издигне офис сграда.


Мястото е зелената площ между булеварда и шестетажния блок. Доскоро там са били два големи бора, които изведнъж изсъхнали, по думите на живеещите. "В документи, с които разполагаме, се посочва, че имотът е бил реституиран. До 2001 г. е бил държавна собственост, но с решение на зам.-областния управител тогава е отписан от актовите книги", разказа живееща в блок 14 за "Дневник".


Разрешението за строеж е от 2015 г. и протестиращите се надяват то да е невалидно заради изтекъл срок. Писали са жалби до Регионалната инспекция за национален строителен контрол (РДНСК)-София. Назначена е проверка, която трябва да се извърши от район "Витоша". Кметът инж. Теодор Петков е запознат със случая и не вижда проблем със строителните книжа.
"Ние сме проверили, че всичко е изрядно около разрешението от 2015 г. В срок от три години е открита строителната площадка и след това то може да се презавери до 2023 г. Сега от РДНСК ни изискват да се извърши проверка и тя ще приключи до края на януари", обясни Петков.


Строителната площадка е с метална ограда.

© Максим Караджов

Строителната площадка е с метална ограда.


Случаят бе обсъден в комисията по архитектура на Столичния общински съвет по искане на Борис Бонев от "Спаси София". "Строежът е в непосредствено близост до жилищен блок като притеснението е, че разрешението за строеж е изтекло", посочи той и поиска Направление "Архитектура и градоустройство" да установи дали то е валидно.


Главният архитект на София: Не намирам искане за презаверка на разрешението


Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че не намира в системата искане за презаверка, тъй като разрешителното от 2015 г. е с изтекла валидност. "Възложил съм проверка на колегите ми, които съвместно с район "Витоша" ще установят дали е презаверено то", обеща Здравков.


Имотът е реституиран и после продаден през 2012 г. и негов собственик е фирмата "САС груп" ЕООД. Инвеститор на строежа е "Елегант билд" ООД. Бъдещата сграда ще е на три етажа върху строително петно от 130 кв.м. Височината на кота корниз ще е 10 м, а с покрива ще е 13 м, според районния кмет на "Витоша".


Инвеститорът: Офис сградата трябва да е готова през 2023 г.


"Разрешението за строеж не е презаверено, а в срока му на валидност е открита строителна линия и ниво", каза Георги Яков от "Елегант билд". Собственикът на имота е искал да строи, но решил да не рискува сам и учредява право на строеж, за да му го построим. Това стана през октомври 2021 г. и като завършим триетажната сграда с три офиса по 130 кв.м той ще вземе като обезщетение част от нея", добави инвеститорът. По неговия график сградата трябва да е готова на етап груб строеж през 2023 г.


Протестиращи към Фандъкова: Спрете бетонирането на града


"Живяла съм в Скандинавия и там общината обезщетява собственика на имота, за да не се строи, защото трябват зелени площи", предлага решение жена от протестиращите. Майка с дете призова кмета Йорданка Фандъкова "Спрете това безумие - живеем в изцяло бетонен град! Ще се махна от града, защото не мога да гледам детето си!"


Отстоянието между строящата се офис сграда и блока трябва да е 15 м и то ще бъде спазено, обеща инвеститорът. Това не успокоява хората, защото зелената площ между блока и бул. "Братя Бъкстон" ще изчезне. Предвижда се и паркинг за 9 коли, който ще обслужва работещите в бъдещата сграда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK