"Прозрачност без граници": В България трябва да има правила, които регулират лобистката дейност

"Прозрачност без граници": В България трябва да има правила, които регулират лобистката дейност

© Надежда ЧипеваБългария не просто е държавата в Европейския съюз, в която населението има най-силно убеждение, че се шири масова корупция, но в последните десет години няма никаква индикация за напредък или подобрение. Страната тъпче на едно място по отношение справяне с корупцията и продължава да има систематичен проблем с това. За да има подобрение, трябва да се модернизират институциите, за да има предвидимост на средата за правене на бизнес, да има върховенство на правото и работещи антикорупционни институции, както и правила, които регулират лобистката дейност.


Това са част от изводите и препоръките на експертите от "Трансперънси интернешъл" (Transparency International), които представиха годишния си доклад. Според него България има една от най-ниските оценки - 42 (от 100 възможни). Държави, които имат оценка под 50, са тези, в които корупционните практики са системен проблем. Това е условно границата, показваща изобщо някаква способност на една държава да се справя с корупцията.


Най-критично този проблем се отразява на бизнес средата и инвестициите у нас, които са намалели значително през последните две години, смятат от "Прозрачност без граници" - българското представителство на Transparency International.
България не показва подобрение, като ниски показатели страната отбелязва още в наказателното правосъдие и приложението на регулаторната рамка. "Инхаус процедурите и обществените поръчки са средство за заобикаляне на регулаторната рамка. Трябва бързо да се наваксва и чисто декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича в конкретни политики, секторни планове и действия. За да се пречупи трендът в борбата срещу корупцията, трябва да се засили наказателното преследване и радикална промяна чрез "Чиста от корупцията среда", заяви Калин Славов от "Прозрачност без граници".


"Корупцията е рак за демокрацията. Тя подкопава доверието на хората, създава усещането, че някои са по-равни от други. Докладът на "Трансперънси интернешънъл" показва, че в много държави членки има какво да се подобри, и комисията е готова да ги подкрепи в техните антикорупционни реформи", коментира пред "Политико" заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.


По думите й в предстоящия годишен доклад за върховенството на закона ще има препоръки към отделните държави, като "ефективната борба с корупцията изисква всички елементи на демократичната система да бъдат здрави, включително независимите медии и съдебната система", и тези аспекти ще бъдат разгледани в предстоящия доклад.


При съставянето на корупционния индекс са използвани голям брой доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, "Икономист интелиджънс юнит", "Фрийдъм хаус", Световният проект за правосъдие, фондация "Бертелсман", Университетът в Гьотеборг и други.


Изследването се публикува от 1995 година насам и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесет и четвърти пореден път.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK