Карта на деня: В половин България COVID разпространението е в пъти над най-високия праг

Карта на деня: В половин България COVID разпространението е в пъти над най-високия праг

© Георги КожухаровВ шестнайсет области разпространението на коронавируса е няколко пъти над най-тревожния праг от 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни, или т.нар. тъмночервена зона. Най-много са новите случаи в област Благоевград - със заболеваемост 2541 души на 100 хил. население за две седмици, следвана от София-град (2310), Перник (1804) и София-област (1709).


Това сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (23 януари).

Както правителството наскоро обяви, заболеваемостта вече не е основният критерий, който властите следят с внимание, тъй като се смята, че вече доминиращият в България вариант на коронавируса Омикрон, макар и да се разпространява лесно, заболяването протича по-леко. Затова вече се използва още една карта, която илюстрира заплахата от COVID-19 с включени три фактора: заболеваемост, заети болнични легла и заети легла за интензивно лечение (за пациентите с тежки усложнения от инфекцията).


Карта на епидемичната обстановка по региони

Карта на епидемичната обстановка по региони


В тази карта страната е разделена на шест пет региона, като разпределението е направено с идеята, че областите могат да си разменят пациенти в тежко състояние, когато в дадено населено място леглата са изчерпани или пред изчерпване.


Данните към 25 януари показват, че 12 области (или два региона) са в червената зона, където по преценка на местните власти могат да бъдат въведени онлайн обучение за учениците и ограничения за заведенията. Прогнозата за следващите три дни е, че още два региона (номер 2 и 4) ще преминат към червения, трети, етап.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK