Ангел Кунчев: Сроковете на сертификата за ваксиниране в България и Европа са различни

Ангел Кунчев: Сроковете на сертификата за ваксиниране в България и Европа са различни

© Велко АнгеловТова, което е договорено на международно ниво - да бъде съкратено действието на сертификата за ваксиниране само за цел пътуване и преминаване на границите, не касае сроковете, за които той важи в България. Това обяснение даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг заради влизащи в сила европейски правила за валидността на сертификатите за ваксиниране при пътуване.


Вчера (24 януари, понеделник) здравното ведомство информира, че от 1 февруари - когато влизат в сила новите европейски изисквания - няма да бъдат валидни за целите на пътуване удостоверенията на 93 хил. българи. Причината е, че дотогава всички те ще са завършили първоначалния си ваксинационен цикъл преди повече от 270 дни (девет месеца).


В края на декември Европейската комисия реши, че срокът на валидност на европейския COVID сертификат за ваксинирани ще бъде ограничен на 270 дни от 1 февруари. Безсрочни засега остават само удостоверенията за пътуване в Европейския съюз на хората, които имат поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19.
Кунчев няколко пъти отбеляза, че ограничението е в сила само при пътувания, но не и за правилата за сертификата в България. Досега в заповедите на здравното министерство за удостоверенията в страната не са посочвани ограничения за валидността на сертификатите за ваксиниране. Или с други думи, ваксиниран в България може да използва сертификата си за достъп до обществени места на закрито неограничено време. Но за целите на пътуване (за да не подлежи на карантина) в Европейския съюз ваксинационният сертификат е валиден за 270 дни, ако човек няма бустерна доза.


Какви са новите правила за сертификатите в Европейския съюз четете тук
Какви са разликите между българските и общовалидните европейски правила за COVID сертификатите четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK