Все повече общини пестят от улично осветление заради скъпия ток

Все повече общини пестят от улично осветление заради скъпия ток

© Юлия Лазарова



Много български общини налагат режим на уличното осветление и други общински услуги заради скъпата електроенергия в последно време.


В Раковски след 00.00 часа уличните лампи се загасят, а призори отново се светват. Това обяви кметът Павел Гуджеров.


Местни жители се оплакаха от тъмницата, когато отиват първа смяна на работа, както и когато се връщат от втора смяна.




Кметът на Раковски, цитиран от "24 часа", се надява управляващото мнозинство час по-скоро да овладее кризата с цената на електричеството или поне да върне общините на регулирания пазар, защото цената на тока на свободния пазар е поскъпнала около 6 пъти.


Връщането на общините на регулирания пазар е общ "рефрен" на всички кметове на общини, които наложиха режим на уличното осветление


В Горна Оряховица парковете, детските съоръжения и спортни игрища не се осветяват от 23 до 5.00 ч.


Със заповед на горнооряховския кмет Добромир Добрев всички общински сгради преминаха на един източник на отопление до 31 март. Другата мярка, която цели намаляване на сметките за електроенергията, е подмяна на уличното осветление на главните пътни артерии в града.


Според анализ, ако бъдат подменени около 700 лампи със 150 вата мощност с 50-ватови диодни осветителни тела, потреблението на електрическа енергия ще спадне до 3 пъти. Тяхната мощност може да се регулира, затова от 23 до 4.30 ч. тя ще може да се намали до 30 вата, се посочва в анализа на фирмата, поддържаща осветлението в града.


Община Лом също въведе режим на уличното осветление заради непосилно високите сметки за ток, обяви кметът на крайдунавския град д-р Георги Гаврилов.


Уличното осветление се включва от 18 до 23:00 часа и от 05:00 до 07:00 часа. Не се спира само осветлението на централните улици в Лом "Дунавска" и "Славянска".


За декември на 2020 г. община Лом е платила за ток 30 244 лева, а за декември на 2021 г. - 116 618 лева, уточни Гаврилов. Той коментира, че разходите са скочили в пъти, а не в проценти и това налага да се въведе режим на уличното осветление като временна мярка.


Заради високите цени на тока режим на уличното осветление наложиха и в община Поморие.


През нощта на крайбрежната алея в града лампите светят през една, в сградата на общината е спряно отоплението, то е ограничено и в детските центрове и спортните клубове.


"Хората проявяват разбиране, защото сметката ни скочи тройно. Само за декември 2020 г. сметката за тока беше 68 000 лв., а за декември 2021 г. 183 000 лв. С по-малко потребление плащаме три пъти по-висока сметка за ток и трябва да предприемем действия, защото не може да продължава така. Ако не платим тока, общината остава на тъмно", заяви кметът Иван Алексиев.


Кметът на града обясни, че 70% от разхода за ток отива за улично осветление.


Над два пъти са нараснали задълженията за електроенергия и горива за отопление на община Кърджали през ноември м.г. спрямо същия месец на 2020 г., обяви кметът Хасан Азис.


Междувременно много общини в Кърджалийска област прибягват към икономии, оставяйки на тъмно своите населени места. В Кирково например уличното осветление спира след 22.00 ч., а в Ардино лампите светят между 18.00 и 21.00 ч. и от 6.00 до 7.00 ч.


Високите сметки за електроенергия затрудниха и малките населени места в Северна България. Режим на тока беше въведен във варненската община Вълчи дол, след като през последните месеци сметките за ток са скочили тройно. Общината е безсилна да се справи сама, като ще се търси помощ от държавата.


Такава мярка вече повече от две седмици се прилага в община Дългопол, която също се намира във Варненска област.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK