Премиерът смени зам.-шефа на Агенцията по храните

Премиерът смени зам.-шефа на Агенцията по храните

© Георги КожухаровБорис Борисов е освободен като заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на длъжността е назначен д-р Ангел Мавровски със заповед на министър-председателя Кирил Петков, съобщи правителствената пресслужба.


Ангел Мавровски завършва висше образование със специалност "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора. До момента е работил по специалността си - частно практикуващ ветеринарен лекар и търговски представител на ветеринарномедицински продукти. Член е на "Български ветеринарен съюз" (БВС), член е на управителния съвет на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни и Пчеларския съюз в Плевен. Участва в редица научни конференции, симпозиуми и дискусии в страната и чужбина, пише в кратката биографична справка на правителственото съобщение.


Мавровски е бил кандидат за общински съветник от обединение "Демократична България" в Плевен на местните избори през 2019 г. Той е и на четвърто място в плевенската листа на партия "Възраждане" на парламентарните избори през април миналата година като независим кандидат. Пред "Дневник" Марковски заяви, че не е член на никаква пария и е включен в последния момента в листите на "Възраждане" като независим кандидат, но бързо след това се е абстрахирал от партията.
"БАБХ трябва да изчисти името си, защото много се опетни в последните години и ще работя за това", заяви Ангел Марковски.


В края на миналата година премиерът смени и изпълнителния директор на БАБХ Христо Вълчанов и назначи Христо Даскалов, а по време на служебното правителство на Стефан Янев шефът на БАБХ беше сменян два пъти - Вълчанов беше назначен през юли, след като смени назначения през юни Деян Стратев, който замени Паскал Желязков и беше освободен по негово желание.


В началото на миналата година Антикорупционният фонд обяви, че в Агенцията по храните има нарушения за над 7 млн. лева, а по-късно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи, че в касата на фирмата, стопанисваща т.нар. "златен гьол" на граничния пункт "Капитан Андреево", не са открити декларираните на хартия 32 млн. лв. Проверена беше и тръжната документация в областните дирекции на БАБХ в Ямбол и Хасково, както и по какъв ред агенцията е взела решение дейността по дезинфекция на влизащите в страната превозни средства да се възложи на външен изпълнител.


Очаква се в близките месеци БАБХ да бъде преместена от Министерството на земеделието и да мине на пряко подчинение на премиера Кирил Петков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK