Оправданият за убийството в Борисовата градина е бил на мястото, но не можело да се докаже, че е виновен

Оправданият за убийството в Борисовата градина е бил на мястото, но не можело да се докаже, че е виновен

© Анелия НиколоваСъдебен състав от петима души - двама съдии и трима съдебни заседатели, се е разделил в преценката си на доказателствата и с три на два гласа е приел оправдателната присъда над обвинения за убийството на ученика Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина през юни 2015 г. Към онзи момент Матев е на 17 години, а жертвата - на 15.


Мотивите на съда бяха обявени във вторник - десет месеца след произнасянето на оправдателната присъда през март 2021 г. Присъдата е подписана с особените мнения на председателя на състава съдия Руси Алексиев и единия от съдебните заседатели, те смятат, че извършването на престъплението от Матев е доказано.


Основен мотив за оправдателната присъда е липсата на следи от Матев по ножа, с който е извършено убийството, се посочва в мотивите. А следи не могат да бъдат намерени, тъй като ножът е открит две години по-късно в шахта, където водата и калта са го повредили.
Това дело има емблематична съдба - усилията на полицията да открие предполагаемите извършители останаха без резултат близо две години. Пръв заговори братът на Йоан Матев, който разказа на разследващите, че той му е признал, че е извършил убийството, казал му, че направил " много голяма глупост" на пейка в Борисовата градина. Според прокуратурата с цел грабеж. По същото време Игнатов чакал приятелката си да излезе от намиращата се наблизо гимназия по строителство и архитектура.


Именно от разказа на брата започва разплитането на престъплението. Заснетите кадри от камерите на БНР съвпадат с описанията на брата, а признанието за ножа отвежда полицията към шахтата, където е намерен.


Със същия нож е извършено убийството, единодушен е съдебният състав, защото имал специфични зъбци, които оставили съответните следи по тялото на жертвата и по разкъсаните дрехи. Но съставът се разделя в оценката заради ДНК анализа на откритите по ножа генетични следи, които не съответстват нито на Матев, нито на жертвата Игнатов.


Според мотивите на съда показанията на брата Марсел Матев за признанието на Йоан не могат да бъдат зачетени като годни доказателства, защото не е бил предупреден от разследващия орган, че е имал право да не говори. Затова пред съда вместо него е разпитана полицейската служителка, пред която Марсел Матев е разказал за признанието на брат си Йоан. А самият Йоан Матев отказа да говори пред съда.


Още след произнасянето през март 2021 г. на Софийския градски съд прокуратурата, която бе поискала 12 години затвор за Йоан Матев, заяви, че ще протестира оправдателната присъда. Дори да бъде ревизирана присъдата, той не може да бъде осъден на повече от 8 години лишаване от свобода, тъй като е бил непълнолетен по време на престъплението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK