Строителният бранш настоя пред депутатите за промени в устройствения закон

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 15 Неутрално

  И да може да строят вече,поне до шамандурата.
  Много се застояха на пясъка.
  Време е за крачка напред.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 520 Весело

  "Основанията бяха посочени в комисията по регионална политика - да се намали административната тежест, пресичане на корупцията и стимулиране на инвестициите."

  Как си я предствят тази работа? Всеки да си инвестира без да се "отчита" на администрацията и без да плати данък корупция?
  Тука не става така!

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 3. 3 Профил на Jay Gatsby
  Jay Gatsby
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  А ДАНО ...... Ама надали ! Зависи от ЛОБИТО на СТРОИТЕЛИТЕ и техните адвокати. Това чудо се очаква от 20 години. За 20 години гаулайтерите на новата архитектурна ШАШКЪНИЯ постигнаха невиждани финансови успехи с реализирането на така търсени КОКОШАРНИЦИ КОРИДОР С КОРИДОР и ПАК КОРИДОР и ДО НЕГО да се стигне с КОРИДОР и без нито едно доказано паркиране. И най-вече с вилнеещи така наречени главни архитекти. ТЪЛКУВАЩИ !!!!! Забележете ТЪЛКУВАЩИ не прилагащи ЗУТ и правилниците които пък от своя страна са писани така все едно няма ЗУТ. И става една мила блатна картинка. Няма дори и правилник за прилагане. Никой не може да се позове на нещо черно на бяло. Единствено и само ТЪЛКУВАНЕ. И така тихо и напоително се създадоха ГУБЕРНИЙКИТЕ. Защото нашия човек сега стои на стола и той ТЪЛКУВА ЗУТ-а. Той разпределя порциите на този на онзи. Народо населението ... Гаулайтерите на прехода или иначе казано олигархичните пирамиди си знаят и тарифите и след едни консултации с главните архитекти градовете заприличаха на коптори. Населението буквално се бие за паркомясто на улицата. Кой с каквото може! И както си знае. Последно мой позната и развиха всичките 5 болта на предната дажната. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ да не спира на приватизираната общинска улица. Това че някой ще умре и е престъпление.Няма значени. ЗУТ- а е приложен правилно. Едни кокошарници от по 85 90 или 135кв.м. са сурнати. Да живеят СТРОИТЕЛИТЕ на НОВА БЪЛХАРИЯ другарите АРХИТУТКИ които ревът че всичко е зле и после отиват и собствено ръчно нарушават цялата нормативна база. БАЛАМИТЕ са бедни и нищо не разбиращи от ПРАВИЛНО тълкуване.

  Подобно на толкова много империи, които са съществували по-рано Съветският Съюз в крайна сметка се е взриви отвътре и разцепи на части, ставайки жертва, не толкова на пряко военно поражение, колкото на процеса на дезинтеграция, ускорено от икономически и социални проблеми.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1342 Разстроено

  Давай. Да не остане и спомен що е било тва градинка.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 520 Весело


  "Ние, архитектурно-строителният бранш, осигуряваме 9% от БВП на страната и затова ЗУТ трябва да бъде променен..."

  Тези хора не разбраха ли, че България е богата дъжава и не ѝ пука дали ще загуби някакви си 9% от БВП?

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Дори със сегашните процедури се строи много, грозно, некачествено, мръсно и безразборно. Представям си, ако се преработи закона, както искат тези... Разрушената Хонг Конгска "дупка" сигурно ще ни се види като курортен комплекс. Единственото, което трябва да се направи, е да се посочат ясни итвърди срокове, в които общините да изпълняват изискуемото.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7370 Неутрално

  Трябват нови правила, но за всички еднакви. И никакви компромиси със закона.

 8. 8 Профил на Jay Gatsby
  Jay Gatsby
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  НАЙ-ВАЖНОТО! В преамбюла на този ЗУТ да се напише следното:

  1 ТЪЛКУВАНЕТО се наказва с лишаване от свобода за 5 години! Има създаден правилник за прилагането му
  2 НА бедни тарикати се забранява ДОЖИВОТНО да припарват до строителни работи.
  3 На посредствени схемаджии с архитектурни дипломи да се забрани да работят в строителството и архитектурата, барабар с жените им бабите и дядовците.

  Подобно на толкова много империи, които са съществували по-рано Съветският Съюз в крайна сметка се е взриви отвътре и разцепи на части, ставайки жертва, не толкова на пряко военно поражение, колкото на процеса на дезинтеграция, ускорено от икономически и социални проблеми.
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 952 Неутрално

  вълкът настоява да няма овчар щото може и сам да пази стадото.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Да се забрани всякакво строителство на места където не са предвидени канализация, детски градини, училища, магазини и транспортни връзки.

 11. 11 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  На първо място трябва да решим какви градове искаме да имаме? Застроени нагъсто с високи сгради и тесни улици или по-широки улици, по-ниски сгради и достатъчно детски градини, училища, паркове, градски транспорт и т.н. Подозирам, че идеите на повечето ни съграждани в тази насока няма да се харесат на строителните предприемачи. Ако вземем например Манастирски ливади в София, които бяха буквално ливади как се случи така, че не могат да се разминат две коли и защо общината раздава разрешителни за строеж без да е предвидила бюджет за инфраструктура. Нямало закон. Кой е бил управника, по чието време е почнало да се строи понеже не е имало закон? Как така в 21ви век можем да имаме сгради на септични ями? Като ни обещават гледка, а след 3 години застроят с по-висока сграда на съседния парцел как можем да си търсим правата? Защо като протече покрива се оказва мисията невъзможна да си търсим гаранция и ремонт в разумни срокове от строителя/инвеститора или там който трябва? Едни ей такива въпроси ме интригуват преди да вземем да помагаме на строителите по какъвто и да било начин.

 12. 12 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Да се забрани всякакво строителство на места където не са предвидени канализация, детски градини, училища, магазини и транспортни връзки.
  —цитат от коментар 10 на ju.li


  А не е ли по-добре да се задължат общините, да направят детски градини, канализация и паркове, там, където се строи?
  Като гледам всички защитават глупавата бюрокращина.
  Аз сега си строя къща. Предполагам повечето хора не знаят за какво става дума от безсмислени бумаги.
  Разрешението за строеж не е достатъчно да се започне, трбва откриване на площадка и много други. А за магистралите може и без разрешение.
  Бюрокрацията притиска бедния човек. А за партийните обръчи си затваря мощно очите.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#11] от "Batezuzi":

  Факт. Все пак бетонец, още много бетонец има да се лее по нашите 111 хил. кв. км.

 14. 14 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Бизнесът трябва да работи още повече. Не ви трябват градинки, паркове, треви, дървета, въздух. Бизнесът да върви. Борисовата да се даде за застрояване. Южният парк - там застрояването е много малко. Да се засили. И най-вече "да се намали административната тежест". Надзори-мадзори, пупове-мупове да се разкарат.
  По морето, въпреки тежката, администрация и ограничения и природни паркове и други подобни глупости, хората чудеса направиха само и само бизнеса да върви. Толкова е красиво там.
  Между другото знам една градинка в София. Много ме дразни. Някакви дечица пъплят там. Ужасна работа. А какво хубаво кварталче може да стане там...

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  "Законът за устройство на територията (ЗУТ) е остарял и трябва нов, обяви ръководството на архитектурно-строителния бранш пред депутатите."

  Чудесно. Ама има нещо, което аз не разбирам. Като трябва нов закон архитектурно-строителният бранш защо не се организира и да вземе да го напише? Да разхвърля конспекта между своите членове, всеки да напише своята част и след два месеца да удари депутатите по главата и да им каже "Ей това искаме!".

  Преди малко слушах по БиТиВи Борислав Сарафов - заместник-главен прокурор и шеф на следствието. Бил твърдо за съдебна реформа и много добре обясни защо трябва да се напише нов наказателен кодекс и нов наказателно-процесуален кодекс. Ама как да се напишел? Законодателите да направели прозрачна процедура, да организирали обсъждания, да поканели магистратите да си дадели мнението.... И много исках да го попитам - а защо досега не сте съвршили тази работа? Какво искате - депутатите да напишат нещо, а вие маану да му наодите? Какво ви пречи следователи, прокурори и съдии - знаете ли колко народ е това - да напише всеки по малко и ВСС да го сглоби като предложение на съдебната власт? Не за внасяне за гласуване, естествено - а като проект за обсъждане.

  Същата работа с разни кулктурни деятели - държавата да имала грижата за кулутурата. Хубаво бе, ама сядайте и пишете - законопроекти, бюджети и т.н., кой искате да ви свърши вашта работа?

  Не, наистина не разбирам. Едно време като искахме да си легнем с някаква мацка отивахме и ѝ го казвахме. Не пишехме декларации за ползата от секса.

 16. 16 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#12] от "avi29581655":

  У Брацелоната (понеже са тъпи там и нямат понятие как се прави град) дават на предприемача Х хектара извън града. Все едно в Елин Пелин и той трябва да се погрижи да направи всичко от-до. И задължително - колкото повече хора ще живеят там, толкова по-голяма зелена площ трябва да изгради. И който си купи или наеме жилище знае, че има път, градинки, аптеки, магазини и пр.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  ЗУТ не отговаря за красотата и естетичния вид на сградите. Това е работа на проектанта и архитекта. Но самия закон вече не става. Има нужда от нов.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  До коментар [#12] от "avi29581655":

  Точно това се иска - отпадане на купчината бумаги. В нов закон. С по - малко ограничения и бюрокрация.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  По-лесно е да се писка отстрани и да се намират кусури.

 20. 20 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Трябват промени, но в посока спиране на презастроявнаето и уплътняването....

 21. 21 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 914 Неутрално

  ''Ние, архитектурно-строителният бранш, осигуряваме 9% от БВП на страната и затова ЗУТ трябва да бъде променен, за да може браншът да заработи още повече" Да ама от тези 9% поне половината са обществени поръчки , от които 30-40% са за нечии чекмеджета, а другата половина са мутробарок, за празни жилища..Данните от преброяването показаха ,чè за последните 10 години жилищата като брой са се вдигнали с 300 хил, а населението е паднало с 800 хил души или средно по двама души в жилище, т.е.400 хил жилища са се изпразнили от хора, Тоова което се строи си остава празно, в повечето случаи...А за пътища и друга инфраструктура изобщо да не говорим как се строи и ремонтира...

  Не заставить Россию покорно идти По указанным кем-то местам
 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  И лобито на строителите ли се надавят на подаръци от новото правителство?

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK