Стената на яз. "Бели Искър" има нужда от спешен ремонт, но няма кой да го извърши

Стената на яз. "Бели Искър" има нужда от спешен ремонт, но няма кой да го извърши

© Надежда ЧипеваНе бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовир "Бели Искър", но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта - няма."


Това обяви областният управител на Софийска област Иван Иванов по време на среща, инициирана от него, информира "24 часа".


По думите му отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините. Яз. "Бели Искър" е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, но ремонт там е правен само веднъж. Осигурява около 20-25% от питейното водоснабдяване на столицата и населени места от община Самоков.
Участниците в срещата са се обединили около становището, че са необходими законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблемът с язовир "Бели Искър".


Със Закон за изменение и допълнение на Закона за водите от 2010 г. язовирът е включен в списъка на комплексните и значими язовири - публична държавна собственост. Към този момент по силата на договор между Столична община и "Софийска вода" АД има сключен договор за концесия.


В периода 2005-2008 г. е извършен първият етап на ремонта и е записано, че инвеститор е "Софийска вода".
През 2017 г. правата за управление са предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В края на същата година, тъй като част от "Бели Искър" попада в границите на Национален парк "Рила", е съставен акт за изключителна държавна собственост , която се управлява от Министерството на околната среда и водите.


През ноември 2018 г. правата за управление са предоставени на областния управител на Софийска област. Пак през 2018 г. с решение на МС е определено Държавната консолидационна компания ЕАД (ДКК) да възлага ремонтите на язовирите.


Следва ново решение на МС от 2020 г., с което "Български ВиК холдинг" е определен да възложи изготвянето на технически проект за рехабилитация на яз. "Бели Искър".


"Днешната среща беше важна и ползотворна, защото успя да изчисти една сериозна част от цялата тази неяснота, за да не употребя думата "хаос", посочи Иван Иванов и благодари на участниците в срещата - народните представители от парламентарно представените политически сили от 26 МИР София-област, представителите на ръководствата на Столична община, "Софийска вода", ВиК холдинга, Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", на директорите на ДАНС, Областна дирекция на МВР и "Противопожарна безопасност".


В петък (21 януари) вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви пред парламента, че преведените през 2018 г. 500 млн. лева на ДКК за ремонт на част от язовирите в страната са раздадени авансово. С тях е трябвало да се направи ремонт или реконструкция на 267 водоема, но само при 11 дейностите са приключили. Оказва се обаче, че само един от тези язовири е узаконен, а останалите Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) не ги е приела, като е установила, че те са незаконно ремонтирани.


Подобна схема за авансово отпускане на пари за строежа на магистрала "Хемус" беше оповестена от вътрешния министър Бойко Рашков. По разследването за източването на 53 млн. лева единственият обвиняем и задържан е съдията по минифутбол Борислав Колев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK