Митниците обявиха рекордните в историята на агенцията събрани над 10 млрд. лв.

Павел Тонев (вляво) и Румен Спецов, шеф на НАП бяха назначени от финансовия министър Асен Василев, който бе на поста и в служебния кабинет. Досега неколкократно той е посочвал колко са се повишили приходите в бюджета след назначението на двамата.

© Лили Тоушек

Павел Тонев (вляво) и Румен Спецов, шеф на НАП бяха назначени от финансовия министър Асен Василев, който бе на поста и в служебния кабинет. Досега неколкократно той е посочвал колко са се повишили приходите в бюджета след назначението на двамата.Директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев отчете рекордните 10.5 млрд. лв. приходи, събрани от агенцията през 2021 г. Това е най-добрият резултат в историята на митниците, като е с 1.3 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г.


Най-значителен годишен ръст се отчита при приходите от мита - 38%, следвани от ДДС - 30.1%, и от акциз - 4%. Касовите постъпления за 2021 г. от акциз на горива нарастват с 6.6% и с номиналния си размер 2.44 млрд. лв. са повече в сравнение с годината преди пандемията.


Тонев, който беше назначен за шеф на митниците от първото служебно правителство на Румен Радев през май миналата година, увери, че повишените резултати се дължали на професионализма на митничарите. Припомняме, че той беше директор на митниците и при управлението на БСП и ДПС между май 2013 г. и ноември 2014 г.
Митниците обявиха рекордните в историята на агенцията събрани над 10 млрд. лв.

© Агенция Митници


Той също така отчете, че през изминалата година са били разкрити схеми за избягване на мита и ДДС, през които са преминали над 1200 автомобила, внос от САЩ и Канада. Заради засиления контрол вече имало спад в броя на внесени от там коли и увеличаване на декларираната митническа стойност от тях.


Задържаните наркотици са 3 пъти повече от конфискуваните количества през 2020 г., като иззетото количество хероин е 4.5 пъти по-голямо в сравнение с 2020 г., а броят на констатираните случаи нараства с 19%, обяви още шефът на приходната агенция. Рекордни са и задържаните през м.г. 2.6 млн. таблетки прекурсори, което е най-голямото количество, установявано от митниците за последните 10 години.


Събираемостта от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2021 г. се увеличава с 2.4%. до 2.84 млрд. лв., а количествата цигари, обложени с акциз нарастват с 2.9%. Нетните приходи от акциз на алкохол, алкохолни напитки и бира през 2021 г. са 307.7 млн. лв., което е ръст 7.8% на годишна база.


Митниците обявиха рекордните в историята на агенцията събрани над 10 млрд. лв.

© Агенция Митници


Постъпленията от ДДС при внос на стоки през 2021 г. отбелязват исторически най-висок ръст след влизането на България в ЕС, достигайки размер от 4.5 млрд., което е с 30.1% повече от 2020 г.


Данните за валутни нарушения показват, че през 2021 г. откритите недекларирани парични средства са близо 5 пъти повече спрямо тези от 2020 г. и надминават установеното като общ размер в предходните пет години. През 2021 г. при 94 случая е установена валута с левова равностойност 21 802 211 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK