България предвижда нов граничен пункт със Северна Македония и магистрала от Дупница до Гюешево

България предвижда нов граничен пункт със Северна Македония и магистрала от Дупница до Гюешево

© Юлия ЛазароваНов граничен пункт и построяване на магистрала от Дупница до Гюешево. Така в Министерството на регионалното развитие и благоустройството виждат част от бъдещите действия между двете държави, които ще доведат до по-голяма свързаност. Ресорният Министър Гроздан Караджов заяви пред Би Ти Ви, че по този начин ще може да се свържат Черно и Адриатическо море и българите ще могат да пътуват бързо чак до албанския курорт град Дуръс.


Той добави, че като цяло България не е добре свързана със съседните си държави. Според него голяма част от граничните пунктове не са функционални и са нужни нови. Такъв ще е ГКПП "Клепало" между Струмяни и Берово. Караджов се е договорил с македонския си колега Горан Милевски за ускоряване на работата по граничния пункт. Двамата участваха в заседанието на работна група "Инфраструктура, транспорт, свързаност" по време на правителствената среща между двете държави.


Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10.3 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество България - Северна Македония в периода 2021-2027 г. По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово.
Докато обяснява, че построяването на магистрала между Дупница и граничния пункт при Гюешево е ключово, Караджов уточни, че по сегашните закони и срокове са нужни между 3 и 5 години преди да се направи първа копка за подобен проект. За да се съкрати времето, отчуждаването на имоти ще става по-бързо.


Той каза още, че магистрала "Черно море" ще бе проектирана тази година. За тунела под Шипка пък се чака потвърждение от спечелилия търга дали ще потвърди или ще откаже поръчката, тъй като офертата е от края на 2020 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK