Съветът по сигурност ще подготви план за действие при различни сценарии на кризата с Украйна

Съветът по сигурността ще има за задача да подготви план за действие при различни сценарии, свързани с напрежението около границите на Украйна.

© Правителствена информационна пресслужба

Съветът по сигурността ще има за задача да подготви план за действие при различни сценарии, свързани с напрежението около границите на Украйна.Съветът по сигурността ще има за задача да подготви план за действие при различни сценарии, свързани с напрежението около границите на Украйна и разширяването на военното присъствие на съюзниците от НАТО в Източна Европа. Тази информация бе разпространена до медиите от правителствената пресслужба след първото за 2022 година заседание на Съвета, председателствано от премиера Кирил Петков.


В съобщението се посочва, че министър-председателят е възложил на министъра на отбраната Стефан Янев да внесе на утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция (повече за българската позиция четете тук) и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване.


След заседанието Кирил Петков ще присъства на извънредното заседание на парламента от 15.30 часа, свикано по инициатива на ГЕРБ, където депутатите ще бъдат информирани за конкретните мерки и ще бъдат изслушани министър-председателят, министърът на отбраната, министърът на външните работи и ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаван" и Военното разузнаване.
Пред участниците в съвета по сигурността премиерът Кирил Петков е заявил, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. "България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор", казва Кирил Петков.


През изминалите дни премиерът призова Русия за намаляване на напрежението, а президентът Румен Радев определи като неприемливо и безпредметно настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България. По-рано днес министърът на отбраната Стефан Янев коментира, че "нито Русия, нито друга държава, се кани да напада България и инвазия на българска територия не се очаква" и добави, че решение на българското правителство за движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия все още няма.


На заседанието на Съвета по сигурността са присъствали и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK