България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на отбраната Стефан Янев ще предложи на правителството България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Това обяви самият той пред БНТ, след като вчера на заседанието на Съвета по сигурността към премиера му бе възложено да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.


Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.


Допълни, че участието в съвместни учения дава възможност да се повишат способностите на армията. Даде пример с това, че ако българската авиация участва в учение с военни пилоти от Нидерландия и те дойдат с нови самолети, каквито България няма, това ще е опит за българските военни.
Янев подчерта, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликтът.


По думите му българската позиция тепърва се формулира в нейните подробности, като на свой ред напомни, че тя трябва да е преди всичко в защита на националните интереси "с пълното разбиране" в каква ситуация се намира, което включва и състоянието на армията. Тя трябва да включва и анализ за възможните икономически и социални последици, ако такъв конфликт се развие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK