Предложеният за шеф на тотото беше освободен като депутат след двучасов спор в парламента

Александър Тодоров вече не е депутат

© Юлия Лазарова

Александър Тодоров вече не е депутатСлед двучасови остри пререкания в пленарната зала Народното събрание прекрати пълномощията на депутата от "Има такъв народ" Александър Тодоров, който е предложен от министъра на спорта Радостин Василев за изпълнителен директор на спортния тотализатор (БСТ). Оставката на народния представител беше приета само при един глас въздържал се, като ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.


Вписването в Търговския регистър на Тодоров и другите предложени нови членове на ръководството на тотото беше спряно от съда след жалба от настоящите членове на управителния съвет на дружеството Гошо Гинчев и Христо Йовов, определяни за близки до бившия министър-председател Бойко Борисов.


На въпрос на "Дневник" каква ще визията му за управление на тотото, Тодоров каза, че на този етап още е рано. "Нека да мине първо вписването. Засега нямам какво да коментирам", заяви той.
Днес от ГЕРБ-СДС обясниха, че Александър Тодоров е подал декларация с невярно съдържание - че не заема друга длъжност, т.е. не е депутат и няма несъвместимост и пречка да бъде вписан като директор на Българския спортен тотализатор. Според депутата Николина Ангелкова това е нарушение на Наказателния кодекс и прокуратурата трябва да се самосезира. От ДПС поискаха председателят на парламента Никола Минчев да сезира прокуратурата. Няколко пъти различни депутати от движението нарекоха 32-годишния Тодоров "младия колега".


Зам.-председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обаче цитира закона за противодействие на корупцията, според който Тодоров има срок от един месец да установи несъответствието, т.е. да напусне парламента. Според нея той е декларирал такова, а според ГЕРБ-СДС - не го е направил.


Депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС използваха повода, за да напомнят, че и министър-председателят Кирил Петков е подавал декларация с невярно съдържание - че няма канадско гражданство, когато станал служебен министър. Според тях новата власт нарушава конституцията и законите, а Петков не трябва да е премиер.


"О, чудо, ГЕРБ И ДПС цитират конституцията от тази трибуна", отвърна Искрен Митев от "Продължаваме промяната"


Според зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов няма нарушение на закона, но ако опозицията вижда такова, може да сезира компетентните органи. "Проблемът е тотото като част от модела на ГЕРБ. В момента тече изчегъртване на този тумор", допълни той.


"Нарушение на закона няма. Има компетентни органи, които да го кажат. Не съм вписан в Търговския регистър, т.е. твърденията ви, че съм назначен, не отговарят на истината", обяви от трибуната Александър Тодоров. После обяви, че в декларацията е посочил, че не отговаря на изискванията, т.е. че има несъответствие. От ГЕРБ поискаха да я покаже, но той отказа.


По-късно Виктория Василева от "Има такъв народ" каза, че декларацията е от две страници, а ГЕРБ-СДС и ДПС са прочели само първата. Но истината била, че "спира кранчето" и "затова така реват".


От ГЕРБ няколко пъти казаха, че тотализаторът е на рекордна печалба в момента. Депутатът Александър Ненков обяви, че новите управляващи искат да овладеят и тотото, а Тошко Йорданов от "Има такъв народ" го попита дали майка му - Юлия Ненкова, е назначена за председател на Комисията за защита на потребителите при управлението на ГЕРБ. Ненков отвърна, че не е гласувал за назначението.


От БСП и "Продължаваме промяната" казаха, че целта на ГЕРБ-СДС е да бавят заседанието, за да няма комисия по енергетика, която да приеме намаляването на състава на енергийния регулатор.


"Изчегъртване" в тотото


Софийският градски съд спря вписването на Тодоров и другите двама предложени нови членове Росен Иванов и Георгий Султанов. Решението дойде след обжалване от страна на бившите футболисти Гинчев и Йовов.Това предизвика недоволството на Василев, който във вторник вечерта написа във "Фейсбук", че се се е убедил повече от всякога, че реформите в българския спорт са неизбежни и необходимостта от тях е спешна. "Думата изчегъртване придобива истински смисъл."


Той посочи, че при среща в министерството Гинчев, Йовов и настоящият изпълнителен директор на тотото Любомир Петров са заявили, че няма да обжалват решението за освобождаването им. "Категоричен съм, че въпреки всички тези некоректни действия на господата Гинчев и Йовов, намеренията ни за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор няма да се променят и ще се реализират съвсем скоро. Амбициран съм да сложа край на демагогията и лъжата и имам силата да го направя", заяви Василев.


"Времето на трудоустроените приключва скоро", завърши публикацията си министърът.


Предисторията


Министър Василев заяви преди десетина дни, че предстои смяна на ръководството на тотото. Последва пресконференция на изпълнителния директор на Любомир Петров, на която той каза, че не би си подал оставката и че е защитен от закона от уволнение, тъй като има петгодишен договор. Въпреки това посочи, че ако бъде уволнен, няма да обжалва.


Часове по-късно след среща в министерството Василев каза, че промяна ще има след прекратяване на договора с негов едностранен акт. Петров повтори думите си, че ще се съобрази с решението и че според него то е политическо.


След това от министерството казаха, че започват проверка в тотализатора след сигнали за нарушения и за натиск срещу служители. Нещо, което от ръководството на дружеството отрекоха.


В петък (21 януари) от министерството са подали заявление за вписване на нови членове Александър Тодоров, Росен Иванов и Георгий Султанов. Първият, който все още беше депутат от "Има такъв народ", е посочен за нов изпълнителен директор на държавното дружество. Според закона обаче управител или член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие не може да заема висша публична длъжност.


"В петък (21 януари) действащият депутатът от ИТН Александър Тодоров е подал официално декларация в Търговския регистър, че не е депутат и няма никакви пречки да стане шеф на Спортния тотализатор", съобщи преди три дни bird.bg.


Петров беше назначен преди почти две години от тогавашния министър на спорта Красен Кралев. Смяната на ръководството на тотото предизвика интерес заради включването на бившите футболисти Гинчев и Йовов. Този състав на ръководството на дружеството заработи при много по-благоприятни условия, тъй като тотото се превърна в единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри.


Въпреки че в последните две години дружеството обяви, че е на печалба, Василев каза, че иска по-добри резултати. "Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което първо съм назначил и което не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество. Както и във всички дружества в министерството на спорта", обясни министърът.


Малко преди Нова година Петров каза, че тотото може да има значително по-високи приходи, но ако има законови промени, с които да се позволи дружеството да продава игрите си на повече места.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK