ДПС поиска одит на работата на синдиците в КТБ

ДПС поиска изслушване на директора на Фонда за гарантиране влоговете по темата за действията на синдиците по събирането на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността.

© Велко Ангелов

ДПС поиска изслушване на директора на Фонда за гарантиране влоговете по темата за действията на синдиците по събирането на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността.Движението за права и свободи (ДПС) е предложило работата на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде проверена от Сметната палата "заради продължаващия обществен интерес по темата". Това обяви зам.-председателят на движението Йордан Цонев на брифинг в кулоарите на парламента.


"Установихме, че Сметната палата в годишната си програма е включила одит по законосъобразност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение до Сметната палата одитът за законосъобразност да бъде разширен и с одит по ефективност на управление относно работата на синдиците на КТБ", заяви Цонев. По думите му с това щели да спрат спекулациите за това кой е отговорен за фалита на банката. Зам.-председателят на движението повтори тезата си, че причина за фалита е това, че банката е конструирана като финансова пирамида от нейния собственик Цветан Василев. Защитната теза на Василев е, че "истинският ликвидатор на банката" е депутатът от ДПС и негов бивш бизнес партньор Делян Пеевски.


С фалита на КТБ, последвал разрива между Василев и Пеевски, Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати над 3.6 млрд. лв. на четвърт милион вложители в рухналата финансова институция.
Цонев обяви, че движението ще поиска и изслушване на директора на Фонда за гарантиране влоговете в бюджетната комисия за действията на синдиците по събирането на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността, както и какви средства са били събрани вследствие на закона, който бе внесен от ДПС за банковата несъстоятелност. Според Цонев благодарение на този закон били събрани 500 милиона лева.


Текстовете, приети през 2018 г. и представяни от ДПС като опит да спре "вторичното разграбване" на КТБ, придаваха обратно действие на някои норми и впоследствие частично бяха обявени за противоречащи на Конституцията от Конституционния съд.


С инициативата си ДПС изпреварва управляващите, които подготвят външен одит на продължаващата вече 7 години несъстоятелност на някога четвъртата по големина банка в България. Извършването на такъв одит бе договорено по време на преговорите за коалиция. Вчера "Медиапул" цитира изказвания на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" и Мартин Димитров от "Демократична България", според които липсата на публични изяви както от страна на синдиците, така и от фонда, поражда съмнения за техните действия.


През декември в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров от "Демократична България" министърът на финансите Асен Василев даде справка за авоарите на фалиралата банка. Те са по данни на синдиците на институцията. Според тях към 1 декември 2021 г. несъстоятелността на банката е в размер на 146 млн. лв. Общият размер на събраните от синдика средства към същата дата е 1.405 млрд. лева. Общата стойност на извършеното от синдика разпределение по изготвените до момента четири частични сметки за разпределение на налични суми между кредиторите на банката, одобрени от фонда за гарантиране на влоговете, са около 1.3 млрд. лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK