Омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в България

Омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в България

© Георги КожухаровВ Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно са били анализирани 234 клинични проби с новия коронавирус (SARS-CoV-2).


Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода между 3-ти и 13 януари, като те са изпратени от 30 различни лечебни заведения от 21 области на страната.


При 129 (55.1%) проби е бил установен вариантът на коронавируса Омикрон, а при 105 (44.9%) Делта вариантът или подварианти на Делта.
Най-голям брой от заразените с новия вариант са засечени в София. На второ място се нарежда Стара Загора.


При предишния отчет на НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране бяха анализирани 522 клинични проби, взети до 10 януари. При 227 (43.5%) проби беше установен вариантът Омикрон и при 295 (56.75%) вариантът Делта или подварианти на Делта.


През последното денонощие бяха регистрирани рекордните за България в рамките на денонощие 12 399 заразени с коронавируса.


Омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в България

© НЦЗПБ


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK