България започва преговори с ОИСР и преориентира финансирането на отбраната си

Заседание на 47 народно събрание, парламент Кирил Петков

© Юлия Лазарова

Заседание на 47 народно събрание, парламент Кирил ПетковВчера България е получила покана да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - клуб на 36 високоразвити държави с нисък инвестиционен риск. Това съобщи след заседанието на правителството премиерът Кирил Петков, потвърждавайки изтеклата снощи неофициална информация на "Ройтерс" за решението.


"Това за нас е огромен дипломатически пробив. Влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по -лесно и излизаме във всички международните бази данни на страни с нисък риск", каза Петков. По думите му в хода на преговорите предстои "период за попълване на дадени критерии" за влизане на клуба на развитите нации, който България следва.


По информация на "Ройтерс" останалите поканени вчера, са Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия.
Премиерът съобщи, че правителството днес е решило да ориентира българската стратегия към деескалация на напрежението между НАТО и Русия и да се използват всички възможности по дипломатически път този конфликт да бъде решен. Отбранителната стратегия на страната ще се фокусира върху състоянието на Българската армия. За съжаление в годините армията не е финансирана достатъчно и по правилния начин и имаме ясно изразени дефицити, каза Петков. Финансирането занапред ще е не просто за покупка на "несистемно избрана техника", а така, че армията да стане конструктивен партньор в рамките на НАТО.


Малко по-късно през деня Петков ще представи българската позиция в Народното събрание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK