Проектозакон предвижда актът за раждане да е равносилен на лична карта

Проектозакон предвижда актът за раждане да е равносилен на лична карта

© Георги КожухаровАкт за раждане да е равносилен на документ за самоличност. Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи, представени за обществено обсъждане от правителството.


Актът за раждане ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи, а именно - при загубена, унищожена или открадната лична карта, т. е. при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност.


Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана улеснено и ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.
Правителството защитава тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.


Съгласно други предложени промени в законодателството издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK