Правителството ще разчита на дипломацията за намаляване на напрежението край Украйна

Премиерът обяви, че рисковете за България вследствие на руско-украинската криза са свързани най-вече с енергетиката и доставките на газ.

© Велко Ангелов

Премиерът обяви, че рисковете за България вследствие на руско-украинската криза са свързани най-вече с енергетиката и доставките на газ.Българското правителство ще разчита на двустранния диалог и на дипломатическите средства за намаляване на напрежението между Русия и НАТО. Тази позиция бе заявена от премиера Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев и министъра на външните работи Теодора Генчовска, които присъстваха на извънредно заседание на парламента, свикано от парламентарната група на ГЕРБ, заради кризата с Украйна.


След като бе повикан извънредно в петък, за да съобщи каква е позицията на българското правителство по темата, днес премиерът Петков отново заяви, че трябва да се работи с всички възможни средства за намаляване на напрежението.


"Деескалацията и ползването на невоенни средства е целта, която си поставяме като най-висок приоритет. Мога да споделя, че ескалацията е реална и гледаме на нея като сериозно предизвикателство и ежечасно следим всички развития по този конфликт", заяви Петков от парламентарната трибуна.
Министър-председателят за пореден път разви тезата, че България ще бъде конструктивен съюзник в НАТО и Европейския съюз и ще се стреми да не бъде "консуматор на сигурност". За тази цел ще бъдат направени инвестиции в подсилването на армията.


"Нашият избор е да приоритизираме българската армия с българските войски под българско военно лидерство, с българско командване. Нашата армия трябва да има пълна боеспособност в своята отбрана. Тази стратегия се координира с НАТО. Ще видите, че това е най-логичната стратегия, която може да направим", допълни Петков.


Министърът на отбраната Стефан Янев отново повтори информацията, че стратегията предвижда разполагането на сухопътен батальон, който да се включи в съвместно учение на НАТО. Той ще бъде под българско командване, ще се намира на българска територия и ще провежда по-интензивно обучение и подготовка. По думите му участието на такова сухопътно формирование в съвместни учения ще даде възможност да се повишат способностите на армията.


Въпреки подсилването на военните части, Стефан Янев обяви, че България все пак ще разчита на дипломатическите усилия за предотвратяване на кризата около границата на Украйна.

© Велко Ангелов

Въпреки подсилването на военните части, Стефан Янев обяви, че България все пак ще разчита на дипломатическите усилия за предотвратяване на кризата около границата на Украйна.


"Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни, с които да се използва механизмът на предаване на опит, възможност за ползване на процедури и практики, които не могат да бъдат тренирани у нас", каза Янев, като уточни, че тази пролет в България ще има първо учение с испански, а после и с нидерлански контингент. Министърът уточни, че България все пак ще разчита на дипломатическите усилия за предотвратяване на кризата около границата на Украйна.


"България няма господари"


На въпрос от ДПС за икономическите последици за България, които биха могли да възникнат вследствие на конфликта в Украйна, Петков посочи, че главните рискове за страната са в сферата на енергетиката. Премиерът увери народните представители, че България работи по стратегия, която включва и вариант, при който има прекъсване на доставките на руски природен газ.


"Българските домакинства и бизнес ще имат алтернатива при един такъв сценарий", добави той. Допълни, че има няколко конкретни предложения, които биха компенсирали евентуално спиране на доставките на газ, а в проектобюджета за 2022 г. има буфери, които могат да бъдат ползвани при евентуална криза.


Премиерът отговори лаконично и на въпроса на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов какво е отношението на България към Русия. Той заяви, че "България няма господари" и подходът от тук нататък е да няма зони на влияние. Петков обаче подчерта, че международното право трябва да се спазва и уважава от всички държави.


Такава позиция изрази и министърът на външните работи Теодора Геночовска, която обяви, че България застава зад спазването на международните договорености.


По думите ѝ Русия се опитва да всее разделение сред съюзниците като ги третира по различен начин. Тя добави, че предстои да се види до колко Русия ще се ангажира с конструктивен диалог и според това ще се определят и бъдещите действия, но допълни, че към момента не се наблюдава деескалация на напрежението от страна на руската федерация. Генчовска заяви, че страната ни е готова да отговори при застрашаване на сигурността ѝ чрез засилване на натовското присъствие.


Според нея укрепването на Източния флаг трябвало да се разглежда като укрепване на сигурността и израз на единство и солидарност между съюзниците. НАТО пък бил основният гарант за сигурността ни и Ганчовска се обяви за единството на съюзниците.


На въпрос от "Възраждане" външният министър Теодора Генчовска каза, че е говорено с авиокомпании за евентуално връщане на българи от Украйна в София. По-късно в кулоарите на парламента Петков добави, че България има план за изтегляне на своите дипломати от Украйна, но засега това не се било налагало.


Петков използва извънредното заседание, за да съобщи, че от вчера е назначен нов секретар към съвета по сигурността, който ще има координационна роля. Във вторник вечерта Петков свика Съвета по сигурността към Министерски съвет Съветът по сигурността, на който бе обсъден план за действие при различни сценарии, свързани с напрежението около границите на Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK