В последния момент управляващите издигат кандидат за председател на енергийния регулатор

В последния момент управляващите издигат кандидат за председател на енергийния регулатор

© Юлия ЛазароваКандидатът на управляващата коалиция за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), предложен от "Продължаваме промяната" е Станислав Тодоров, научи "Дневник". По неофициална информация от представители в коалицията номинацията му е издигната в последния момент, тъй като предишният обсъждан кандидат - Васил Щонов - е отказал да е начело на КЕВР часове преди изтичането на срока за подаване на кандидатури.


Макар и още да не са официално обявени, сигурна е кандидатурата за втория член на комисията - Благой Голубарев от "Има такъв народ". Според информация на "Дневник" други кандидатури за местата на двамата членове в КЕВР с изтекъл мандат не са постъпили.


Само преди седмица номинираният за председател на енергийния регулатор Станислав Тодоров бе назначен за зам.-министър на енергетиката. В кратката биографична информация на сайта на ведомството е записано, че е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и международно търговско право в Будапеща. Посочва се, че има девет години управленски опит по време на работата си в AES Марица Изток 1. Бил е част от "Да, България".
Благой Голубарев е представен като експерт в сектор "Енергетика" на сайта на "Има такъв народ". Посочва се, че има над 39 години стаж в областта. "Участвал е в изграждането, въвеждането и експлоатацията на енергийни обекти - подстанции, електропроводи, станция за компресиран природен газ, газоразпределителни мрежи. Консултирал е създаването на нормативни документи в областта на търговията с електроенергия", се твърди в информацията от партията на Слави Трифонов.


Утре (27 януари) се очаква управляващото мнозинство окончателно да гласува промени в закона за енергетиката, с които да намалят и на практика да подменят настоящия състав на комисията. Според внесения от Виктория Василева ("Има такъв народ), Ивайло Мирчев ("Демократична България"), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната) и Георги Свиленски ("БСП за България") законопроект, който днес мина на второ четене в ресорната комисия, броят на комисарите се намалява от 9 на 5. С това ще се оформи състав от един председател, двама енергийни експерти и двама специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията.


Съкращенията ще са за сметка на двама от членовете на КЕВР в сектор "Енергетика" (от четирима стават двама) и пълното премахване на длъжностите за юридически и икономически специалист. Последното ще засегне юридическия специалист Ремзи Осман, предложен от ДПС, и икономическия специалист, свързан с ГЕРБ Георги Добрев, на които ще им бъдат прекратени мандатите. А кои двама комисари с ресор "Енергетика" ще бъдат махнати ще се реши със жребий измежду Александър Йорданов ("Воля"), Владко Владимиров ("Обединени патриоти") и Георги Златев ("Воля").

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK