COVID ограничения за заведенията в София са в сила от днес, но ще бъдат бойкотирани

COVID ограничения за заведенията в София са в сила от днес, но ще бъдат бойкотирани

© Надежда Чипева, КапиталОт днес (27 януари) заведенията в София трябва да допускат клиенти наполовина на максималния си капацитет, като служителите и посетителите трябва да имат сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване, изследване или антитела). Освен това работното време на заведенията, както и на игралните зали и казината трябва да е ограничено до 22 ч.


Разпорежданията са записани в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев, но от двете най-големи браншови организации - Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България, вече обявиха, че няма да им се подчинят. По закон нарушенията трябва да бъдат наказвани с глоби, налагани от инспекторите на регионалната здравна инспекция и на Агенцията по храните. Те обаче многократно обясниха, че са претоварени заради малкия брой служители и множеството ангажименти по налагането на изолация и карантина на болните и контактните им, така че нямат капацитет за проверки. Това за пореден път ще постави държавата в позната ситуация - да се разчита на съвестта на хората за спазване на мерките.


За кого са ограниченията


В заповедта е посочено, че новите правила в София важат за всички, които са регистрирани по чл. 124 от Закона за туризма. В него са изброени ресторанти, барове, заведения за бързо обслужване, кафенета, сладкарници, бирарии, винарни, чайни, нощни заведения. Всички тези категории трябва да допускат клиенти на 50% от капацитета си.
Според заповедта на СРЗИ от игралните зали и казината не се изисква да присъстват половината от възможния капацитет посетители, но ограничението за работното време до 22 часа важи и за хазартните заведения.


Как реагира браншът


В интервю за "Нова телевизия" Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, обяви, че браншът ще бойкотира и няма да спазва поредните ограничения. "Нашият персонал е почти на 100% ваксиниран. С тази заповед остават на улицата", каза той, без да представи източник на представената статистика.


За пореден път изтъкна, че властите непропорционално налагат ограничения, но не дават своевременни и достатъчни компенсации. Алибегов се закани, че ако бъдат проверявани и наказвани заради неспазването на мерките, браншът е в готовност да протестира.Преди дни в писмо до премиера Кирил Петков и правителството две браншови организации на заведенията обърнаха внимание, че ограниченията засягат косвено и организирането на събития и концерти, тъй като те се провеждат в заведения: "Това е една много широка мрежа от артисти, изпълнители, технически екипи, охранители, рекламни агенции, транспортни фирми, почистващи фирми и др. Всички те до момента, работили със "зелен сертификат", сега са на улицата", смятат Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България.


Заведенията и преди са давали заявка, че няма да се подчинят на влизащите в сила ограничения, но впоследствие се отказаха с аргумента че можело да се стигне до наказателни производства срещу персонала в обектите.


Предизвестеният неуспех на контрола


По традиция при влошаване на COVID обстановката властите дават заявка за по-повсеместен и стриктен контрол за спазването на противоепидемичните мерки. За това основно се разчита на регионалните здравни инспекции. В края на октомври РЗИ в София съобщи за "Дневник", че в институцията инспектори на щат са 25 души при население на столицата 1 249 277 души.


В проверките за спазването на мерките може да се включват също служителите на Държавната агенция по храните и на инспекцията по труда, както и общинските инспектори, но техните правомощия за контрол на здравни правила са по-ограничени. До голяма степен здравните власти разчитат и на съдействието на полицията. Какви са (не)възможните наказания четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK