Протестиращи казаха "Не!" на завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка

"Големият подводен камък са огромните количества вредни вещества, които ще се отделят при изгаряне на отпадъците", посочиха семейство Пандъкови – хидробиолози, заселили се с в село Никюп след образование в чужбина.

© Светлана Георгиева

"Големият подводен камък са огромните количества вредни вещества, които ще се отделят при изгаряне на отпадъците", посочиха семейство Пандъкови – хидробиолози, заселили се с в село Никюп след образование в чужбина.Няколкостотин души излязоха на протест в град Павликени, за да се противопоставят на строежа на завод за горене на отпадъци, планиран от фирма на Румен Гайтански - Вълка.


Граждани, представители на местния бизнес и фермери заявиха, че няма да допуснат изграждането на огромната инсталация, планирана да изгаря по 56 тона боклук на час, във великотърновското село Върбовка на дружеството "Петрургия". Хора от различни селца и градчета в околността се стекоха пред общината в Павликени точно преди заседанието на Общинския съвет, на което се очакваше да бъде внесена декларация против мащабния проект, който според експерти по екология е опасен за околната среда и за здравето на хората. Резултатът от гласуването на съветниците е: 17 против строежа и двама въздържали се, съобщиха за "Дневник" организаторите на протеста.


За завода за отпадъци, който трябва да гори отпадъците на цялата държава, местните жители разбраха преди дни - на 6 януари инвеститорът представи на обществено обсъждане Доклада за оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. Той е внесен в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново за одобрение, очаква се тя да го разгледа на 31 януари. От 2013 г. "Петрургия" има договор за 35-годишна концесия за добив на базалт до селото, сключен с правителството на Бойко Борисов. Според "Капитал" инвестиционният проект е обявен още в средата на 2020 г. Инсинераторът за отпадъци е бил замаскиран като "енергоизточник за нуждите на производството на каменна вата".
Кметът на Павликени Емануил Манолов се опита преди два дни да парира готвения протест, като покани през профила си във фейсбук представители на протестиращите, за да чуе техните притеснения. "Разбирам, че сте уплашени, защото не ви е предадена цялата информация", написа кметът. "Аз чувам какво ми казвате и искам да обсъдя с вас дали трябва да доразвия приоритетите си. Щом природата е по-важна от работните места и инвестициите, щом искате приоритет на общината да бъде качеството, а не стандартът на живот - ще ви чуя и ще го разбера." Протестиращите обаче не се отзоваха на поканата му да обсъдят "последващи действия за начина на допитване до хората дали да се спре или да се искат допълнителни гаранции за безопасността на инвестицията". Манолов присъства в началото на протеста, без да вземе думата. Множеството го освирка, когато тръгна да влиза в общината.


Протестиращи казаха "Не!" на завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка

© Светлана Георгиева


На протеста в четвъртък думата взеха юристи, еколози, хидролози, фермери. Те посочиха, че в проекта няма никакви гаранции, нито решения как ще се предотврати замърсяването на въздуха, водата и почвата в региона. Дори при перфектно горене и пречистване вредните емисии ще са значителни и ще отиват навсякъде, посочиха запознатите с Доклада по ОВОС. Става дума за диоксини, фурани, тежки метали, дънни пепели и шлаки, които ще се натрупват в живите организми, почвата, на дъното на реките, ще влязат в хранителните вериги и в храната на хората. Това ще е цената на планираните за откриване 300 работни места, става ясно от инвестиционният проект.


Намирането на работа в Павликени и региона от години е изпитание, затова немалка част от населението са трудови мигранти в Западна Европа. В селата през последните години се заселват квалифицирани млади хора, които работят дистанционно. Има и общност от английски пенсионери, които са купили къщи и живеят тук. Общината се слави с изключително лоши пътища, много населени места са с режим на водата, горите масово се секат.


Проектът на Вълка по никакъв начин няма да допринесе за благосъстоянието на общините около Върбовка - напротив, ще изгони хората, които живеят в тях, посочиха ораторите на протеста. Много от тях описаха картината, която очаква павликенската община, ако заводът за отпадъци се построи: По 60 ТИР-а на ден трябва да влизат в него, тонове отровна вода ще се излива някъде, ветровете от запад на изток ще донасят отровните пушеци от комините на инсталацията. Резутатът ще е обезлюдяване и висок риск от ракови заболявания.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK