Дончо Барбалов: Неприетият държавен бюджет възпрепятства плащането на сметките за ток на София

Дончо Барбалов: Неприетият държавен бюджет възпрепятства плащането на сметките за ток на София

© Георги КожухаровЗаместник-кметът на София по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов обяви в сутрешния блок на БНТ, че причината за проблема с високите сметки за ток за метрото и електротранспорта в столицата през декември 2021 г. са три кризи, насложили се през последните месеци - цените на енергоносителите, здравната криза, както и неприемането на държавния бюджет.


Тези кризи според Барбалов са довели до натрупването на дългове в размер на десетки милиони левове, като сметките за ток за столичното метро и електротранспорта за декември 2021 г. са двойно и тройно по-високи в сравнение с декември 2020 г, което поражда опасност от спиране на този вид транспорт в столицата,


За ток и природен газ увеличените разходи са за над 40 млн. лева през изминалата година, което остава непокрито от помощта на държавата, допълни заместник-кметът на София.
По думите му COVID-19 кризата е довела до трайно намаление на пътниците в столичния градски транспорт с 30 процента, а в дългосрочен план, ако хората се върнат към личните превозни средства, това ще окаже негативно влияние на екологичните показатели.


Столичната община е увеличила средствата за сектор "Транспорт" до 176 млн. лв. годишно, уточни още Барбалов.


Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова поиска Министерството на финансите да изпрати спешни указания как общините да плащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет. Столичната кметица предупреди, че София разполага със средства за трикратно увеличените сметки за метрото и електротранспорта за декември, но плащането е ограничено от закона за използване на 1/12 от бюджета.


От своя страна кметът на смятания за един от елитните столични райони "Изгрев" Делян Георгиев се оплака в сутрешния блок на "Нова телевизия", че ситуацията започва да става доста притеснителна, тъй като с 50% е по-висока сметката за ток за декември спрямо същия период на 2020 година. Тъй като цената става непосилна за местната администрация, в "Изгрев" обмислят поетапно спиране на уличното осветление.


"София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент. В район "Изгрев" плащаме едни от най-високите данъци в цяла София. Не мога да приема, че жителите на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад" ще останат в един момент с тъмни подлези", подчерта Георгиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK