Над 6 хиляди души са глобени за неспазване на противоепидемичните мерки през 2021 година

Над 6 хиляди души са глобени за неспазване на противоепидемичните мерки през 2021 година

© Велко АнгеловНад 6 хиляди души са били глобени за неспазване на противоепидемичните мерки през 2021 година. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на питане на депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски.


Според член 209а от Закона за здравето: "Който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 4 или 7 и чл. 63а, ал. 1 или 2, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.


Най-много съставени актове има през януари (1192) и февруари (1066), когато все още имаше и частичен локдаун и заведенията и други търговски обекти не работеха. Следващият месец с най-много актове е октомври (878), а най-малко са през юни (59) и юли (76).
От отговора на вътрешния министър се разбира още, че над 1400 души са разследвани за нарушаване на карантината. Доскоро официално карантината за заболели в България беше 14 дни. Преди време "Дневник" писа, че държавата ще плаща за присъди за нарушена изолация, защото голяма част от съдилищата отменят наложените глоби или присъди на хора, които не са спазили предписанията на държавата.


За 2020 г. за нарушаване на карантината са били осъдени 786 души, сочат данни, публикувани от вестник "Сега" и получени от Върховната касационна прокуратура по Закона за достъп до информация. Образувани са над 3253 разследвания, по които на съд са предадени 971 души. Прокурорите са внесли в съда 484 обвинителни акта. Споразуменията са 474, като само по две е имало предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Оправдани са едва 12 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK