"Историята трябва да се помни": политици отдадоха почит към жертвите на Холокоста

Кадър от изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

© Георги Кожухаров

Кадър от изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи.С изявления от парламентарната трибуна и публикации в социалните мрежи министър-председателят Кирил Петков и народни представители отдадоха почит към жертвите на Холокоста. Всички те подчертаха, че грешките от миналото трябва да се помнят, за да не бъдат повтаряни и занапред. Бе изразена благодарност и към смелостта на 43-мата депутати от 25-ото Народно събрание, които през 1943 година застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи и по този начин спасяват живота на над 43 хил. човека.


"На днешния ден прекланяме глави пред милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война. В този период страната ни успява да спаси близо 50 хил. български евреи", написа премиерът Кирил Петков на официалната страница на Министерския съвет във "Фейсбук" по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.


"След присъединяването на България към Тристранния пакт през 1941 г. правителството е принудено да следва антиеврейска политика, но острата реакция на обществеността, на църквата, на политици и интелектуалци спира плановете за депортиране на евреите към нацистките концлагери. На днешния ден се молим с надеждата, че събитията отпреди осем десетилетия няма да се повторят. Но историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките. На този ден гледаме и напред. Защото след войната Европа беше съградена върху обещанието за мир", добавя Петков.
От парламентарната група на "Продължаваме промяната" определиха антисемитизма като "отрова" за обществото, която удря в сърцето на човешките ценности.


"България като част от европейското семейство поддържа позицията, че никога не трябва да мълчим пред омразата и тормоза. Антисемитизмът не е заровен дълбоко в миналото. Пандемията от COVID-19 показа колко бързо могат да се разпространят антисемитските конспирации и митове. Дезинформацията и отричането на факти са навсякъде в мрежата. Освен това през последните години сме свидетели на нарастващ брой атаки срещу еврейските общности", заяви зам.-председателят на парламентарната група Калоян Икономов.


Той призова историите на оцелелите от Холкоста да продължат да бъдат разказвани. "Нека помним дни като тези, за да не повтаряме грешките от миналото", завърши Икономов.


Депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева също прочете декларацията от името на партията. В нея се подчертава, че никога няма да бъде допуснато отново да се случи подобно варварство.


"Усилията на глобалната демократична общност, насочени към мир и просперитет трябва винаги да бъдат ръководени от взаимното уважение и зачитане на различията - расови, етнически и религиозни. Холкостът е най-тежкият урок по история, който трябва да бъде помнен, разказван и никога да не бъде забравян, който възпитава способността ни да поемаме отговорност за последствията от дела, на които не сме били свидетели, но които са белязали всички нас", каза Захариева.


По думите ѝ антисемитизъмът предизвикал Холкоста не е изчезнал с освобождаването на нацистките лагери. Захариева използва декларацията като възможност за коментар на думите на премиера Кирил Петков от миналата седмица в Скопие, които мнозина разтълкуваха като признание в това, че у нас е имало фашистки режим по време на Втората световна война. След като отбеляза приноса на България в спасяването на 43 хиляди евреи, Захариева заяви:


"Това не са фашисти, нито в България е имало фашистки режим. Обективният прочит на историята е признак за зрелостта на една държава."


Не на такова мнение бе депутатът от БСП Явор Божанков, който също с декларация от трибуната на Народното събрание от името на "БСП за България" отдаде почит на жертвите на Холокоста:


"България е видяла и преживяла много. Повод за национална гордост е спасяването на българските евреи. Помним обаче и фашизма по българските земи. Помним и антифашистките движения. Помним хилядите антифашисти, които са загубили своя живот в борбата си срещу фашизма", заяви той и също подчерта, че е наша отговорност да предадем уроците на миналото, за да не се повтарят те в бъдещето. Божанков предупреди, че има риск историята да се повтори.


Той използва цитат от юриста Кристиян Таков, за да завърши речта си: "Злото дреме у всекиго от нас. Цивилизационната ни черупка е много крехка и може да се пропука на най-нечакано място. Прочее, да бдим. първо върху себе си."


От ДПС заявиха, че осъждат всякакви прояви на ксенофобия, религиозна и етническа нетърпимост и призоваха да "помним и никога повече да не допускаме подобен позор на човечеството".


"Още веднъж ще кажем "никога вече". За да помним трябва непрестанно да следим и оспорваме категорично съвременните форми на расизъм, дискриминция, ксенофобия и свързаните с тях прояви на нетърпимост основани на различия. Именно неглижирането на подобен тип прояви са в основата на зараждането на фашизма.", прочете депутатът от ДПС Хайри Садъков.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK