"Да спасим Кресненското дефиле" настоява "Струма" да минава извън пролома

"Да спасим Кресненското дефиле" настоява "Струма" да минава извън пролома

© Георги ПауновскиОт природозащитната коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" настояват за вариант, при който автомагистрала "Струма" минава извън дефилето.


На пресконференция в БТА днес те също така призоваха при строителството на магистралата да се запазят плодородните земи на местното население, като подчертаха, че веднага може да се започне процедурата по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).


Даниел Попов от екологично сдружение "За Земята" отбеляза, че за първи път от 2014 г. са обнадеждени от това, което се случва на политическо ниво, което е станало след срещи на местните хора от Кресна и "Да спасим Кресненското дефиле" с министъра на околната среда Борислав Сандов и с регионалния министър Гроздан Караджов, от които са получили разбиране на сериозността на екологичните аргументи при избора на вариант за строителството на този участък на магистрала "Струма".
От "За Земята" са получили уверения и от двете институции, че пристъпват към разработването на нова екологична оценка за избор на вариант извън Кресненския пролом съгласно забележките на Европейската комисия от 2019 г. и Препоръка 212 на Комитета на Бернската конвенция от декември 2021.


"Смятаме, че може да се свърши сравнително бързо, в оперативен порядък. Смятаме също, че е необходима известна чуждестранна независима експертиза по целия този процес, защото според нас за дългия тунел трябва да се започне нов идеен проект за цял тунел по на запад в Малешевска планина, различен от този вариант, който досега е изследван с излизане в пролома, което прави нещата с доста по-сериозна екологична проблематичност там", посочи още той.


По думите на Даниел Попов и днес, както и през изминалите 25 години, тяхната позиция е, че само вариант извън Кресненския пролом е най-доброто решение за местните хора, осигуряващо достъпът до техните имоти, градини, лозя, както и туристически атракции и други дейности на малкия бизнес там.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK