Върховният съд: Не може да се паркира върху всеки тротоар

Върховният съд: Не може да се паркира върху всеки тротоар

© Георги КожухаровРазпоредбата от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която позволява да се паркира на всеки тротоар и при отстояние само от 1.5 м, е загубила сила. Това постановява състав на Върховния административен съд (ВАС) по дело на мъж от Бургас, съобщава news.lex.bg


Делото е с искане да се отмени текст за паркирането върху тротоарите заради разминаване между разпоредбата в правилника и закона за движение по пътищата. Според първия документ може да се паркира върху всеки тротоар, а според закона - само на определени места. Между двата документа има още едно разминаване - за мястото, което трябва да остане за пешеходците, след като колата паркира на тротоара. Според закона то трябва да е поне 2 метра, а според подзаконовия акт - 1.5 м.


Върховните съдии приемат, че няма нужда да се отменя текста от правила, защото той е загубил сила след измененията в закона за движението по пътищата от 2002 г. и 2007 г. и вече не действа.
"Съгласно чл. 7, ал. 1 Закона за нормативните актове правилникът е нормативен акт, който се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. Законът, въз основа на който е издаден правилника за прилагане на закона за движение по пътищата е отменен. При съобразяване измененията на чл. 94, ал. 3 ЗДвП, публикувани в ДВ, бр. 43 от 2002 г. и ДВ бр. 51 от 2007 г. и предвид констатираното по-горе противоречие на чл. 96, ал. 3, изр. второ от правилника с разпоредба от нормативен акт от по-висока степен (чл. 94, ал. 3, изр. второ ЗДвП в настоящата редакция), то на основание чл. 13, ал. 1 ЗНА оспорената разпоредба от акта по прилагане на закона (чл. 96, ал. 3, изр. второ ППЗДвП) е изгубила сила", става известно от определението на ВАС.


Тримата върховни съдии подчертават, че изгубилият сила подзаконов нормативен акт, поради отмяната на нормите съставляващи правно основание за издаването му, е равнозначен на отменен акт. Те приемат, че разпоредбата вече не може да се прилага и не е действащо право. Съдът уточнява, че в такива случаи по изключение отделни разпоредби може да продължат да действат, но само тези, които не противоречат на новия закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK