Елена Йончева: България трябва непрекъснато да е под наблюдение от ЕС

Елена Йончева: България трябва непрекъснато да е под наблюдение от ЕС

© Юлия ЛазароваБългария трябва непрекъснато да е под наблюдение от евродепутати, но то не е самоцел, а има за цел да се въведат работещи механизми, които да осигурят върховенство на закона и правото в страната, каза днес българският евродепутат в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човек в европейската комисия Елена Йончева. Групата LIBE, както още е известна тя, днес изслуша премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев.


Според Йончева разговорите днес са били изключително ползотворни, защото за първи път българските институции са показали желание за диалог. "Бяха представени всички намерения за промени в законите, които да позволят да се борим срещу корупционните схеми, с участието на силните на деня. В Европа навсякъде има корупция, но при нас тези схеми ограбват националното богатство", подчерта тя.


Йончева уточни, че евродепутатите са задавали конкретни въпроси за къщата в Барселона, която се смята, че бившият премиер Бойко Борисов притежава, снимките на кюлчета злато и евробанкноти в обитавана от него стая и други актуални случаи. Евродепутатът не влезе подробности, защото няма право да изнася такава. Българските власти най-общо са казали, че по случаите има дела, посочи евродепутатът.


Според Йончева България ще продължи да бъде под мониторинга на групата LIBE, която ще следи процесите и ще изисква конкретни отговори. Евродепутатът подчерта, че изслушването днес е било важно, защото за първа година има обвързаност между върховенството на закона в една страна и средствата, които Брюксел отпуска за нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK