Цацаров препита депутатите вместо те него

Изслушване на Сотир Цацаров в парламентарната комисия за превенция на корупцията.

© Цветелина Белутова

Изслушване на Сотир Цацаров в парламентарната комисия за превенция на корупцията.Опознавателна среща - по-скоро на това приличаше т. нар. изслушване на подалия оставка след отнет достъп до секретна информация председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров.


В четвъртък следобед той се отзова на поканата на парламентарната антикорупционна комисия, но вместо да бъде принуден да даде обяснения за лошата работа на КПКОНПИ, накара народните представители да се чувстват виновни за това заради лошия закон.


Цацаров всъщност се възползва от безкритичността на събеседниците си и от "подадените топки" от ГЕРБ и ДПС. Въпросите на част от депутатите бяха сякаш търсят съвет от експерт, а не целят да потърсят отговорност от председател, чиято смяна е сред приоритетите на управляващото мнозинство заради тежки дефекти в работата му. Останалите питания бяха като към експерт - теоретични проблеми, чиито отговорите могат да бъдат намерени в закона, който регулира дейността на комисията.

Не беше зададен нито един съществен въпрос: защо комисията не разкрива корупция по високите етажи, какво става с проверките за недекларираните офшорки на депутата Делян Пеевски, санкциониран по закона "Магнитски", защо огромните искове за конфискация катастрофират в съда, заради което потърпевшите съдят държавата за големи обезщетения, защо сред основните мишени за конфискация няма корумпирани представители на властта, а единствено нейни критици.Бившият главен прокурор използва това и мина в настъпление, като не пропускаше да отбележи или коригира някои от задаващите въпросите депутати. ГЕРБ му "подадоха" въпрос за вътрешния министър Бойко Рашков, а ДПС намериха начин отново да споменат името на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев.


В резултат се получи по-скоро равен разговор, без динамика, в който особено в началото, се усещаше притеснение от страна на депутатите, които неколкократно благодариха на Цацаров, че се е явил на изслушване, въпреки че конституцията го задължава. Показателно е, че след края на въпросите нито един народен представител не се възползва от правото си да вземе отношение по казаното. Единствено, когато вече депутатите ставаха от столовете си, Константин Бахчийски ("Продължаваме промяната") обяви: "Ами... аз имам 10 въпроса, надявам се да мога да ги задам. Или да ги отправя писменно, или да се надяваме, че ще има още едно изслушване".


Народните представители можеха да отправят по три въпроса на три рунда с по една реплика. Те решиха да го изслушат миналата седмица, след като му изпратиха въпроси, свързани с дейността на комисията.


Цацаров обяви пред "24 часа", че ще подаде оставка на 13 януари, като поиска да бъде освободен от първи март. На следващия ден - 14 януари - премиерът Кирил Петков съобщи, че ДАНС ще отнеме допуска му до информация, след като проверка е показала, че той е неблагонадежден. Малко по-късно през деня стана известно, че допускът му е отнет. На 17 януари Цацацов внесе оставката си в Народното събрание, а същата седмица на заседание на прокурорската колегия той беше възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.


В началото на заседанието председателят на комисията в оставка уточни, че е имал по три дни да отговори на две порции питания от народните представители и затова ги е забавил. Последните отговори той е изпратил в деня на заседанието на комисията и те са свързани с данни за работата на комисията от 2013 година, които по думите му били големи по обем.


Един от въпросите, който сякаш ядоса Цацаров, беше отправен от депутата от "Има такъв народ" Георги Георгиев, който е и заместник-председател на комисията. Той попита дали комисията, оглавявана от Цацаров, се е превърнала в бухалка.


"Комисията не е бухалка, а самата дума бухалка излязла от устата на Христо Иванов, сега я повтаря министър Йорданова, тя е обидна", отговори Цацаров. "Това е спекулация. Спекулация ще е, ако например сега кажа, че по време на вашия мандат като главен прокурор и председател на комисията, населението на страната е намаляло с 1 млн. души", заяви Георгиев. На това Цацаров отвърна: "Чак пък този грях не мога да го понеса".


От т.нар. изслушване и от последващия коментар пред журналистите, при които Цацаров се спря за около 30 минути, се откроиха няколко новини:


- Цацаров е предупредил за оставката си лидерите на всички политически партии в парламента, без на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Уведомен е бил и президентът Румен Радев. Това се е случило около две седмици преди той да обяви намерението си да напусне поста пред в. "24 часа".


- Цацаров не иска да се среща с премиера Кирил Петков;


- Основният мотив за оставката му (след въпрос от Тома Биков от ГЕРБ) е, че "му е дошло вповече" да бъде виновен за "всички неудачи в държавата". "Ако аз съм една от причините нещата да не вървят и корупцията да цъфти, окей, аз подавам оставка. Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат", каза още Цацаров. (повече тук)


- Антикорупционната комисия проверява вътрешния министър Бойко Рашков заради недекларирани имоти и влогове в сметки (след въпрос от ГЕРБ, които попитаха какво смята, че ще се случи с проверката, когато той бъде сменен - дали ще бъде смачкана или друго нещо, но той заяви, че не може да отговори) (повече тук);


- Цацаров предполага, че сигналът срещу него, заради който е започнала проверката му за надеждност от ДАНС, е по сигнал на Рашков. "Ако това се окаже грешно, ще се извиня. И ако възстановя допуска, ще се срешнем с господин Рашков на друго място, където ще защитя името си", заяви още Цацаров. Той потвърди, че е обжалвал отнемането на допуск аи уточни, че след 1-ви март (откогато е поискал да бъде освободен) ще се върне в съдебната система - във Върховната касационна прокуратура (ВКП) (където беше възстановен от прокурорската колегия на ВСС миналата седмица) и ще получи отново достъп до класифицирана информация.


- В антикорупционната комисия е подготвен проект на закон, който не е представян досега и който Цацаров съобщи пред журналисти, че би представил, ако някой поиска. Идеите са в три направления - декларирането на имуществото, изменения по отношение на отнемането на имуществото, както и връщането на Дирекцията "Противодействие на корупцията" в ДАНС.


- Цацаров отново отказа да говори на конкретни въпроси, свързани с "ЦУМгейт" - скандалът, разразил се след неговата среща в ЦУМ с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев и Георги Гергов - тогава част от ръководството на БСП, на която Дончев твърди, че му е оказан натиск за редакционната политика. По думите на бившия главен прокурор проверката, заради която му е отнет допуска, е именно заради тази среща. За първи път пред журналисти Цацаров заяви, че от беседата с агенти на ДАНС е разбрал, че допускът му е отнет, защото изнесъл класифицирана информация пред Дончев на срещата им. . Бившият главен прокурор отказа да даде повече подробности и отново повтори, че смята, че със срещата не е нарушил никой закон или морален принцип.


- Цацаров смята, че трябва да се създаде ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Той не отговори пред журналисти след заседанието дали би разследвал сегашния главен прокурор. "Проблемът не е в това дали бих го разследвал. Трябва да се създаде ефективен механизъм - такъв, какъвто удовлетворява националните интереси и правната ни система", каза Цацаров. Попитан за идеята съдия да може да е разследващ срещу главния прокурор, Цацаров коментира, че въпросът е кой ще бъде този съдия, как ще бъде избран и с какъв разследващ апарат ще работи.


Цялото изслушване - тук
Какво каза Цацаров пред журналисти след изслушването - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK