Общините искат да плащат ток по цени на битовите потребители

Общините искат да плащат ток по цени на битовите потребители

© Надежда Чипева, КапиталНационалното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, съобщи днес пред БНР кметът на Велико Търново и председател на сдружението на общините Даниел Панов. Той допълни, че са разработили и няколко методики за компенсации заради високата цена на електричеството за небитовите потребители.


Въпреки обещанията на управляващите, че ще компенсират общините заради високите сметки в последните месеци, Панов казва: "Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги."


В случая общините попадат в омагьосан кръг, защото, ако платят високите си сметки за електроенергия, ще нарушат Закона за публичните финанси. Друг е въпросът, че те нямат и нужните средства за това. Заради скъпия ток вече не са малко общините, които спряха напълно уличното осветление или го пускат само за по няколко часа.
"По Закона за публичните финанси ние не можем да разходваме по-големи суми за електроенергия, за горива спрямо тези от предходната година, тъй като няма гласуван републикански бюджет. Ние дори и да имаме средства да платим тези по-високи сметки, влизаме в нарушение на Закона за публичните финанси. Специално при нас увеличението е близо 4 пъти в сравнение с миналогодишните сметки за ток", посочва пред БНР кметът на Сърница Неби Бозов.


Кметът на Троян и зам.-председател на сдружението на общините Донка Михайлова посочва, че при тази ситуация народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. "Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност - да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините", обясни тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK