Грозят ни огромни санкции от Европа заради мръсния въздух, каза екоминистърът

Грозят ни огромни санкции от Европа заради мръсния въздух, каза екоминистърът

© Юлия ЛазароваБългария може да бъде повторно осъдена в Люксембург за атмосферния въздух и ни грозят огромни санкции, каза пред журналисти в Пловдив днес вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, цитиран от dariknews.bg. Той беше в града за среща с областния управител Йордан Иванов.


Сандов припомни, че през 2017 година страната вече беше осъдена, тъй като в четири града нивата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно допустимите норми. "Въпреки първата санкция, пет години по-късно нещата не са се променили и се очаква страната ни отново да бъде осъдена, с финансови санкции", поясни министърът.


Той допълни, че минималната санкция е около 10 милиона лева, а след това на дневна база текат санкции, които правят около 20 милиона лева на година.


"Амбицията ми е да не допускаме да плащаме повече от една година. Това е комплексен въпрос и изисква решението на общините. Те имат преки действия за мерките, които трябва да бъдат наложени. Предстои ми да се срещна и с кмета на Пловдив Здравко Димитров, за да обсъдим проблема. Разчитам, че въпреки нашите политически различия с кметовете, ще се намерят начини за действие, защото всички сме задължени да работим за здравето на хората и околната среда", посочи Борислав Сандов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK