Данъчните провериха Пеевски само за 2020 г. и не откриха нищо

Делян Пеевски е отново в парламента като депутат

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски е отново в парламента като депутатНационалната агенция за приходите (НАП) е направила ревизия на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за данъчни задължения. Проверката е била само за 2020 г. и заключенията й са, че той не дължи нищо. Ревизионният акт е от 23 ноември 2021 г. Това се разбира от отговор на НАП до "Дневник" по повод публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което съобщи за ревизията в пост във фейсбук в сряда.


Не е известно защо проверката обхваща точно този период. От отговора на НАП до "Дневник" се разбира, че ревизията е започнала след писмо от централното управление на агенция по повод получен сигнал. От агенцията отказват да предоставят ревизионния акт, защото съдържал данъчна и осигурителна информация.


Пеевски е сред ревизираните от "Барселонагейт"


Според публикация на гражданското сдружение БОЕЦ името на Пеевски се появява в отговор на агенцията на техен сигнал от май 2021 г. (след назначаването на служебното правителство) за къщата в Барселона, по повод на която каталунската полиция разследва пране на пари, включително проверява бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. За него в България се разбра от журналистическо разследване в испански вестник, в което беше описана едра имотна сделка - скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша "Мис Бикини", за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов, няколко години живее в тази къща и е наемател на магазина за италиански дрехи. След като по случая се разшумя, Йовчева се омъжи за Йордан Христов, индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов - дългогодишен приятел на Борисов.
Отговорът на заместник изпълнителния директор на НАП Георги Димов до БОЕЦ гласи, че по техен сигнал са възложени ревизии на (данните за периодите са посочени от организацията на базата на отговора от данъчната агенция):


- Георги Йовчев (баща на Борислава Йовчева) за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Йордан Христов (съпруг на Борислава Йовчева от началото на 2020 г.) за 2020 г.
- на самата Борислава Йовчева-Христова за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Силвия Николова за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Александър Чаушев за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Яна Горанова за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Иван Саздов за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Валентин Златев (бившият генерален директор на "Лукойл България) за периода 2015 г. - 2020 г.
- на Делян Пеевски за 2020 г.


Производствата още не са приключили с изключение на тази на Пеевски, а само той и Христов са проверявани за една година.


Имената на тези хора, без това на Пеевски, станаха известни по повод разследването на международната схема за пране на пари. Чаушев - близък сътрудник на Златев, е човекът, купил къщата в Барселона. Останалите са свързани с офшорка, партньор на фирмата на баща и дъщеря Йовчеви. От офшорката към фирмата на Йовчеви са постъпили близо 2 млн. евро, показа разследване на Bird.bg.


Данъчните не забелязаха офшорките на санкционирания по "Магнитски" депутат


Няма обяснение защо Пеевски е проверяван по този сигнал. От БОЕЦ твърдят, че неговото име не е било включено в сигнала им за къщата в Барселона. То изобщо не е било замесвано досега в казуса, действията на данъчните са първото действие в тази посока.


Защо Пеевски е проверяван само за 2020 г. също буди недоумение. Докато данъчните са правели ревизията му, САЩ обявиха, че санкционират Пеевски за корупция и от това последва блокиране на сметките му. През октомври сайтът Bird.bg (българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, работещи по т.нар. досиета "Пандора") съобщи, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител.


Какво представляват досиетата "Пандора" четете тук.


По същото време депутатът се яви в ДАНС, за да даде обяснение, без да се изясни за какво точно, и това беше първата му публична изява след дълго отсъствие. Той направи и изявление до медиите, в което отрече да е нарушил закона и обяви, че офшорните дружества са били дъщерни на декларирана от него компания, без да уточнява коя, и че цялото му имущество е било надлежно оповестявано през годините. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки". По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират и въпросът е защо данъчните не са забелязали това.


По същото време от антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров (който от началото на януари е в оставка), обявиха, че ще анализират всички декларации на Пеевски от 2013 година. Досега няма публична информация за резултатите от тази проверка.


Гешев: Разследването на "Барселонагейт" продължава


В четвъртък и главният прокурор Иван Гешев, който беше изслушан в комисията LIBE на европарламента в Брюксел, беше питан за "Барселонагейт".


Цитиран от БНР, той заяви, че разследването в България не е приключило, защото се чака от отговор от испанските разследващи. "Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон", каза Гешев пред журналисти.


Последната информация по казуса е от миналия юли. Тогава ръководството на спецпрокуратурата съобщи, че води разследване, но бившият премиер Бойко Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK