Ивайло Мирчев: няма значение колко са членовете на енергийния регулатор

Ивайло Мирчев: няма значение колко са членовете на енергийния регулатор

© Юлия ЛазароваНяма значение колко са членовете в един регулатор. В Европа има различни модели, като членовете са от 1 до 9, каза днес пред БНТ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Коментарът му беше по повод вчерашното решение членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъдат пет вместо девет. Мирчев посочи, че така или иначе при взимането на решения те се подпомагат от администрация.


Депутатът посочи, че далеч по-важно от броя на членовете на регулатора е той да си върши работата и да не се използва "като бухалка" от управляващите.


По повод предложените нови членове на КЕВР Мирчев каза, че не може да знае дали това са най-подходящите кандидати, като дали ще бъдат подкрепени от депутати от ДБ ще се реши след представянето на техните приоритети. "Досега в България в регулаторите се слагаше човек на някого Той си свършваше работа, за която беше пратен, и изчезваше със сметки в офшорни фирми. Искаме да спрем това", подчерта депутатът.


По повод високите цени на тока Мирчев каза, че се работи върху автоматичен механизъм за компенсации, за има сигурност за хората и бизнеса. Той определи като ужасно решение въвеждането на мораториума за цените на електро- и топлоенергията, но посочи, че при създалата се ситуация това е било възможното решение. Депутатът е на мнение, че замразяването на цените ще бъде отменено още преди определения краен срок - 31 март. "Няма аргументи са поскъпване на тока на регулирания пазар", е мнението на Ивайло Мирчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK